Residence in Kapandriti
Send
Μail sent successfully

The residence is aligned parallel to the site incline, while all areas benefit from the southeastern orientation and same-direction view. The simple layout of volumes, legible and well-defined in a restless landscape, was intentional. The simple design is disrupted by the use of metal cladding on the building, which redefines the relationship between the simple geometry of the built and the landscape.
The metal cladding, while enhancing the square angles of the building’s outline, undermines the volume geometry of the synthesis with its texture and colour – which constantly changes due to oxidation. This juxtaposition catalyses the synthesis’ statics and supports the view of an architecture that is not a closed system but an open field.
The design is defined by two perpendicular axes. A double-height volume is split in half by the entrance area, repurposing the hall and separating the functional units: the sleeping and living areas.
The separation is reinforced by the use of another element, the swimming pool, which permeates the lower level, entering the residence’s interior and becoming visible through the glass entrance floor.
The boundary between the water and the building’s interior consists of a walkable glass floor, like a glass platform. Communication at this level is only visual. The water element is perceived through its reflections on the internal walls.
Between the interior and exterior, the load-bearing wall of the entrance becomes a boundary, in bare concrete, at the building’s north side, which acts as an intermediate filter. It is a boundary of isolation, protection and safety, and serves as a notice of nature. The load-bearing wall is dislodged by the creation of a transient zone, a vertical schism that incorporates vertical movement. A rectilinear staircase leads to the basement, functionally and visually connecting the spaces. The roof lighting intensifies this connection. By contrast, the south side of the entrance opens up to the view and the light, blurring the boundary between inside and outside.
Functions in the unified space are separated based on their qualitative characteristics, such as light and viewing. The study of the term ”open plan” posed a challenge. The fireplace is used as a perforated boundary between two functions: a vertical level separates while visually unifying the two functions of sitting and dining. The kitchen, as a space with particular demands (those of a laboratory), is isolated morphologically and in volume plasticity, constituting the sole one-storey part of the residence.
The bathroom design also follows a minimal tone, with natural lighting and ventilation ensuring the necessary architectural qualities. Finally, an environmental design for the residence was angled, with the use of natural lighting, zero-emission glazing and ventilation louvers, along with skylights and external insulation.


Design by: ΜοΜarch Lena Moulopoulou - Efi Mantzari
Photos by: George Kordakis

   
Tags
^ Back to Top