Εξοχική κατοικία στην Αράχωβα
Αποστολή
To email στάλθηκε με επιτυχία

Η κατοικία βρίσκεται σε µία ήσυχη πλαγιά του Παρνασσού, µε θέα το χωριό της Αράχωβας και την υπέροχη κοιλάδα των ∆ελφών. Το φυσικό περιβάλλον και τα υλικά που βρίσκονται σε αφθονία στην περιοχή, είναι η κύρια πηγή έµπνευσης για την ανακαίνισή της.
Τα βασικά υλικά κατασκευής όπως το ξύλο και η πέτρα, χρησιµοποιούνται στις φυσικές τους υφές και χρώµατα.
Αυτή η σχεδιαστική αρχή ακολουθήθηκε προκειµένου να επεκτείνει και να ενισχύσει την τυπική αρχιτεκτονική προσέγγιση της ενσωµάτωσης ενός κτιρίου σε ένα ορεινό τοπίο.
Κύριος στόχος είναι η δηµιουργία χώρων µε την αίσθηση ζεστασιάς, ιδιωτικότητας και ασφάλειας. Η κατοικία αποτελείται από τρία επίπεδα.
Στον ισόγειο χώρο φιλοξενούνται η τραπεζαρία, η κουζίνα και το καθιστικό µε το τζάκι. Εδώ η διάθεση είναι εξωστρεφής. Τα µεγάλα ανοίγµατα στο καθιστικό και στην κουζίνα αφήνουν το φως να περάσει άπλετα στον εσωτερικό χώρο και δίνουν τη δυνατότητα της άµεσης οπτικής επαφής µε το περιβάλλον.
Η κουζίνα είναι λιτή και λειτουργική µε εξαιρετική θέα. Για να δοθεί περισσότερος χώρος, λειτουργικά και οπτικά, στο καθιστικό, η εστία του τζακιού και η αποθήκευση των ξύλων ενσωµατώνονται σε ενιαία κατασκευή. Η επένδυσή της είναι από το ίδιο ξύλο που χρησιµοποιείται στο δάπεδο και την οροφή, µε αποτέλεσµα να αντιλαµβάνεται κάποιος το τζάκι µόνο από την εικόνα της φωτιάς. Στην πίσω πλευρά της εστίας υπάρχει φωτισµός µε led stripes που έχει στόχο να αναδείξει την πέτρα του τοίχου.
Μία µεταλλική σκάλα από µαύρο σίδερο και ξύλινα πατήµατα οδηγεί στο πάνω επίπεδο, όπου φιλοξενούνται το master bedroom και τα δωµάτια των παιδιών. Τα υπνοδωµάτια, µε κύριο υλικό το ξύλο, χαρακτηρίζονται από τις απλές σχεδιαστικές γραµµές.
Στο κάτω επίπεδο βρίσκονται οι ξενώνες, η σάουνα και το χαµάµ.


Αρχιτεκτονική μελέτη: 360 concept design studio - Αλέξανδρος Τσικορδάνος
Φωτογράφηση: Βαγγέλης Πατεράκης

   
Tags
^ Back to Top