Linear volume in Filothei
Send
Μail sent successfully

The project is a single-family house in Filothei. The site is characterised by a general lack of view at the ground level, while (rare for this suburb), a party wall on the southeast side obstructs the sunlight. Suburban living is about contact with nature.
The project aims to reconnect this challenged plot with sunlight, view, soil and vegetation. This is two separate requests: direct tactile contact with the natural elements; and visual access, view and re-association with the landscape’s reference points. Most spaces are concentrated in a tall, narrow four-storey linear volume on the north-west side of the site, which is exposed to the sun due to its height and distance from the party wall. Thus, an open zone of intense urban proportions is created between the vertical volume of the house and the neighbouring volume, whose party wall is considered part of the composition.
This zone, on the ground floor, houses the living and dining areas under a slab that extends beyond the outline of the enclosed spaces all the way to the party wall. It provides shade for the transparent facades and covers part of the pool and outdoor living areas. This slab defines a horizontal visual plane from inside the house with constant reference to the garden.
The linear vertical volume is characterized by the circulation zone that runs along the north-western side, while all other spaces open to the south-east. Movement along this zone is continuous and culminates in a double-height workspace which rises higher to reach the terrace.
The targeted views evolve along this ascent, framing trees, nearby hills, unobstructed views and, on the terrace, the mountainscape of Penteli and Hymettus.


Design by: Bertaki, Loukopoulou, Paniyiris, Architects
Photos by: George Fakaros, Elias Handelis


 

   
Tags
^ Back to Top