Γραμμικός όγκος στη Φιλοθέη
Αποστολή
To email στάλθηκε με επιτυχία

Η μελέτη αφορά σε μια μονοκατοικία στη Φιλοθέη. Το οικόπεδο χαρακτηρίζεται από τη γενική έλλειψη θέας στο επίπεδο του εδάφους, ενώ μια μεσοτοιχία, σπάνια για το προάστιο αυτό, στη νοτιοανατολική πλευρά δυσχεραίνει τον ηλιασμό. Το αίτημα της προαστιακής κατοίκησης είναι η επαφή με τη φύση.
Η μελέτη αποσκοπεί στο να επανασυνδέσει το, περιορισμένο από την άποψη αυτή, οικόπεδο με τον ηλιασμό, τη θέα, το έδαφος και το πράσινο. Η επαφή αυτή γίνεται αντιληπτή ως δύο αυτόνομα αιτήματα, απ’ τη μια της άμεσης απτικής επαφής με τα φυσικά στοιχεία, απ’ την άλλη της οπτικής επαφής, της θέας και του συσχετισμού με τα σημεία αναφοράς του τοπίου. Οι περισσότεροι χώροι συγκεντρώνονται σε ένα γραμμικό στενό και ψηλό τετραώροφο όγκο, στη ΒΔ πλευρά του οικοπέδου και ανοίγεται στον ηλιασμό εξαιτίας του ύψους του και της απόστασής του από το εν επαφή γειτονικό κτίσμα.
Έτσι, ορίζεται μια ανοιχτή ζώνη με έντονες αστικές αναλογίες ανάμεσα στον κατακόρυφο όγκο του σπιτιού και τη μεσοτοιχία, που αντιμετωπίζεται ως μέρος της σύνθεσης.
Η ζώνη αυτή, στο ισόγειο, στεγάζει το καθιστικό και την τραπεζαρία κάτω από μια πλάκα που εκτείνεται πέρα από το περίγραμμα των κλειστών χώρων, εφάπτεται στη μεσοτοιχία, σκιάζει τις διαφανείς όψεις και καλύπτει μέρος της πισίνας και υπαίθρια καθιστικά. Αυτή η πλάκα προσδιορίζει ένα οριζόντιο επίπεδο οπτικής από το εσωτερικό του σπιτιού, με σταθερή αναφορά στον κήπο.
Ο γραμμικός κατακόρυφος όγκος χαρακτηρίζεται από τη συνεχή ζώνη κινήσεων, που διατρέχει τη βορειοδυτική όψη του, ενώ όλοι οι άλλοι χώροι ανοίγονται στα νοτιοανατολικά. Η άνοδος κατά μήκος αυτής της ζώνης είναι συνεχής και κορυφώνεται σε ένα διπλού ύψους χώρο εργασίας και ψηλότερα, στο διαμορφωμένο δώμα.
Οι στοχευμένες θέες εξελίσσονται ανεβαίνοντας προς δέντρα, κοντινούς λόφους, ευρύτερες ανοιχτές προοπτικές και στο δώμα, στην ανεμπόδιστη θέα της κορυφογραμμής της Πεντέλης και του Υμηττού.


Αρχιτεκτονική μελέτη: Bertaki, Loukopoulou, Paniyiris, Architects
Φωτογράφηση: George Fakaros, Elias Handelis
 

   
Tags
^ Back to Top