Oak Pass House
Αποστολή
To email στάλθηκε με επιτυχία

Η κατοικία βρίσκεται στην κορυφογραμμή μιας πλαγιάς έκτασης περίπου 14 στρεμμάτων με πανοραμική θέα στο φαράγγι. Η τοπογραφία του οικοπέδου και οι 130 προστατευόμενες δρύες αποτέλεσαν το έναυσμα του κτιριακού σχεδιασμού. Με στόχο την προστασία της φυσικής ομορφιάς του τοπίου, ο όγκος του κτιρίου προσχώνεται στην πλαγιά εκτός από ένα μονώροφο περίπτερο πάνω από τη στάθμη του εδάφους που αναπτύσσεται κατά μήκος της κορυφογραμμής.
Το υψηλότερο επίπεδο της κατοικίας αποτελείται από μια συστοιχία όγκων που περιλαμβάνουν την κουζίνα, το καθιστικό και την τραπεζαρία. Κάθε όγκος περιστρέφεται ελαφρώς ώστε να πλαισιώνει μια μοναδική θέα. Στο σύνολό τους οι χώροι προσφέρουν πανοραμική θέα στο περιμετρικό φαράγγι. Τα γυάλινα συρόμενα ανοίγματα από το δάπεδο ως την οροφή δημιουργούν θύλακες μέσα στους τοίχους, διαλύοντας τη δομή σε μια σειρά από επιφάνειες και ενώνοντας ομαλά τους εσωτερικούς με τους εξωτερικούς χώρους.
Στο χαμηλότερο επίπεδο, ένας διάδρομος οδηγεί στα υπνοδωμάτια στα ανατολικά, που εκτονώνονται προς τη θέα στο φαράγγι από κάτω. Η υποβαθμισμένη αυλή στο μέσο του διαδρόμου φέρνει φως και αέρα από ψηλά ενώ δημιουργεί έναν υπαίθριο χώρο σε οικεία κλίμακα για τις ιδιωτικές λειτουργίες της κατοικίας.
Εξωτερικά, η κατοικία των 743.22 m2 απορροφά, αντανακλά και ενσωματώνεται με τα χαρακτηριστικά του οικοπέδου. Το χαμηλότερο επίπεδο καλύπτεται σχεδόν ολόκληρο από μια πράσινη στέγη. Μια πισίνα 23m2 τέμνει την κατοικία δημιουργώντας οπτική συνέχεια μεταξύ των δέντρων και των αντανακλάσεών τους στο νερό, τονίζοντας την απεραντοσύνη του εντυπωσιακού τοπίου.
Η χρωματική παλέτα, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, έχει γήινες αποχρώσεις ενώ βελτιώνει χωρίς να συναγωνίζεται το τοπίο. Η δομή από ανεπίχριστο σκυρόδεμα επιτρέπει μεγαλύτερα ανοίγματα και προβόλους σε όλο το σπίτι, δημιουργώντας μια αβαρή μορφή με σημεία αγκύρωσης μέσα στη γη. Η κατασκευαστική αυτή μέθοδος προσδίδει ταυτόχρονα μια αίσθηση ελαφρότητας και γήινης βαρύτητας, μια αντίθεση που χαρακτηρίζει τους κατάφυτους λόφους όπου ενσωματώνεται η κατοικία.


Αρχιτεκτονική μελέτη: Walker Workshop
Φωτογράφηση: Joe Fletcher

   
Tags
^ Back to Top