Cyprus Cruise Terminal

Cyprus Cruise Terminal

Ο νέος τερματικός σταθμός Λεμεσού είναι το πρώτο κτίριο στην Κύπρο ειδικά κατασκευασμένο για κρουαζιερόπλοια. Εκτείνεται 350m στον ανατολικό μώλο σε μορφή ελλειπτικών κελυφών, αντικαθιστώντας το παλιό βιομηχανικό υπόστεγο που παρείχε τις στοιχειώδεις υπηρεσίες για πολλά χρόνια. Το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό που έγινε για το νέο κτίριο απονεμήθηκε στο αρχιτεκτονικό γραφείο Irwin kritioti . Ο τερματικός σταθμός ολοκληρώθηκε λίγο πριν η παγκόσμια πανδημία φέρει τη βιομηχανία των ταξιδιών σε αδιέξοδο. Το καλοκαίρι του 2021 άνοιξε ξανά για να καλωσορίσει τους νέους επιβάτες και να πάρει τη θέση του στα δρομολόγια της Μεσογείου.

Η τοποθεσία για τον τερματικό σταθμό βρίσκεται εντός του κύριου λιμανιού της Κύπρου -μιας πολυσύχναστης υποδομής πολλαπλών χρήσεων. Το κύριο σημείο εισόδου για τα εμπορευματοκιβώτια που εξυπηρετούν το εμπόριο του νησιού παρέχει επίσης έναν ενδιάμεσο σταθμό για πολεμικά πλοία που ταξιδεύουν προς την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ παράλληλα αποτελεί και αγκυροβόλιο για πολλά κρουαζιερόπλοια. Σε αυτό το εκτεταμένο, βιομηχανικό πλαίσιο, ο νέος τερματικός σταθμός χρειαζόταν μια ισχυρή οπτική ταυτότητα, ενώ παράλληλα έπρεπε να είναι άνετος για τους επιβάτες.

Πλησιάζοντας την Κύπρο με πλοίο, η πρώτη άποψη του νέου κτιρίου είναι η κυματιστή στέγη από ψευδάργυρο τιτανίου, η όψη της οποίας αλλάζει ανάλογα με την ώρα της ημέρας και την εποχή. Η γραμμική εντύπωση και τα καμπύλα σχήματα του τερματικού το κάνουν να ξεχωρίζει ανάμεσα στα βαριά πλοία και τους γερανούς που τον περιβάλλουν. Με την αποβίβαση, οι επιβάτες περνούν μέσα από ελλειψοειδείς αίθουσες, όπου οι τοίχοι και οι οροφές αντικαθίστανται με μια συνεχή ξύλινη επιφάνεια από σανίδες, με τις αντανακλάσεις του ήλιου και του νερού να δημιουργούν σχέδια και σχηματισμούς από τα τεράστια παράθυρα της πύλης πάνω στα γυαλιστερά δάπεδα. Οι λευκοί εσωτερικοί ξύλινοι πίνακες αναφέρονται στην ιστορία της ναυπηγικής του παρελθόντος και έρχονται σε έντονη αντίθεση με το πιο σκούρο στραντζαριστό μέταλλο των εξωτερικών μορφών. Η άμεση θέα από την αποβάθρα στο λιμάνι ενισχύει τη σύνδεση της στεριάς με τη θάλασσα. Για όσους επιβάτες δεν ταξιδεύουν, ανοίγονται πρωτόγνωρες θέες στις εργασίες του πολυσύχναστου λιμανιού. 

Ο τερματικός σταθμός έχει προβλεπόμενη ετήσια κίνηση μισού εκατομμυρίου επιβατών. Παρά το γεγονός ότι αποτελεί σημείο συνοριακού ελέγχου, με όλες τις απαραίτητες τελωνειακές υποδομές και απαιτήσεις ασφαλείας, το κτίριο κατάφερε να παραμείνει οπτικά ανοιχτό και διαπερατό. Με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγεται η δαιδαλώδης κάτοψη και οι χώροι μεγάλου βάθους που μπορεί να προκύψουν σε κτίρια transit. Η αρχική απόφαση των αρχιτεκτόνων να κατανείμουν το κτιριολογικό πρόγραμμα σε ξεχωριστά λειτουργικά κελύφη, το καθένα συνδεδεμένο με την εξωτερική όψη, προσέδωσε στο κτίριο ευκολία στην εξυπηρέτηση και στον προσανατολισμό των επιβατών.

Μια επιπλέον απόφαση της σχεδιαστικής ομάδας ήταν να επιτρέπονται εναλλακτικές χρήσεις των χώρων του τερματικού σταθμού, εκτός της περιόδου κρουαζιέρας. Γάμοι, συνέδρια και εκθέσεις μπορούν να φιλοξενηθούν για το τοπικό κοινό στις αίθουσες άφιξης, οι οποίες διαφορετικά θα παρέμεναν αδρανείς. Το «Skybar» που βρίσκεται στην οροφή καλωσορίζει επιβάτες της κρουαζιέρας αλλά και τους απλούς επισκέπτες. Καθώς η Λεμεσός συνεχίζει να επεκτείνεται δυτικά προς το λιμάνι, το κτίριο πολλαπλών χρήσεων παρέχει μια πλατφόρμα που ενσωματώνει την τοπική ζωή της πόλης στις δυναμικές δραστηριότητες του λιμανιού.

Αρχιτεκτονική:

Φωτογράφηση:

Charis Solomou

Richard Irwin

Alkis Touvanas

Read Also...

Submit a Project

  •  
     
     
    Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUBMIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.