Σχεδιασμός γυμναστηρίου στη Λευκωσία

Μετατροπή νυχτερινού κέντρου σε γυμναστήριο

Ένας υπόγειος χώρος 600m² στον αστικό πυρήνα της Λευκωσίας, που λειτουργούσε ως νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, μετατράπηκε σε έναν σύγχρονο χώρο εκγύμνασης. Ο σχεδιασμός είχε ήδη καθοριστεί στους βασικούς του άξονες μέσω ενός κτιριολογικού προγράμματος, το οποίο προοδευτικά εμπλουτίστηκε.

Σχεδιασμός εισόδου στο ισόγειο

H είσοδος βρίσκεται στο επίπεδο του ισογείου και ακολουθεί μία αφαιρετική ιδέα. Στο υαλοστάσιο έχουν τοποθετηθεί χρωματιστά φιλμ τα οποία αλλάζουν την εντύπωση του χώρου ανάλογα με το σημείο θέασης, δημιουργώντας ένα παιχνίδι με το φως και το χρώμα και εισάγοντας μια αστική ζωντάνια πριν την κάθοδο.

Εμπορικές χρήσεις

Στο επίπεδο του υπογείου, κάπου στη μέση της διαδρομής, βρίσκεται ένας σταθμός retail με διάφορα προϊόντα εκγύμνασης. Συνεχίζοντας τη κάθοδο προς το τελικό επίπεδο του υπογείου, υπάρχει η reception και το fuel bar και ένας κεντρικός άξονας παράλληλος με τις δυο βασικές αίθουσες εκγύμνασης, την boxing και την bootcamp, οι οποίες βρίσκονται ακριβώς απέναντι, ενώ μεταξύ τους δημιουργείται ένα σημείο εκτόνωσης.

Διαμόρφωση του διαδρόμου 25m

Ο μακρύς και εντυπωσιακός διάδρομος, μήκους 25m, στεγάζεται με οροφή υπό κλίση, που αλλοιώνει τη προοπτική και τη κλίμακα του χώρου, σκηνοθετώντας ένα παιχνίδι αντίληψης των διαστάσεων. Ο διάδρομος λειτουργεί ως γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ του κυρίου χώρου χρήσης και των βοηθητικών, αλλά και άλλων βασικών λειτουργιών οι οποίες τοποθετούνται στο τέρμα του υπογείου και περιλαμβάνουν χώρους υγιεινής, showers, αποδυτήρια, lockers, χώρους προσωπικού και δωμάτια τεχνολογίας του γυμναστηρίου. Παράλληλα, ο διάδρομος αποτελεί και την επιφάνεια προθέρμανσης-stretching των γυμναζόμενων όπως και έναν πολυχρηστικό χώρο όπου στο άμεσο μέλλον θα φιλοξενούνται εναλλακτικές, καλλιτεχνικές δράσεις.

Χρωματική παλέτα από την αποξήλωση τοίχων

Η αποκάλυψη των χρωματικών επιφανειών στους τοίχους κατά τη διάρκεια της αποξήλωσης καθόρισε και τη παλέτα της αισθητικής, με μια έκρηξη χρωμάτων να συνδυάζεται με τις αδρές επιφάνειες του μπετόν. Το δάπεδο στους κοινόχρηστους χώρους κατασκευάστηκε επιτόπου από μαύρο pigmented μπετόν, ενώ οι αίθουσες εκγύμνασης φέρουν εξειδικευμένο δάπεδο χρήσης. Κάθε αίθουσα διαθέτει την ανάλογη ηχομόνωση, ηχητική τεχνολογία και ατμοσφαιρικό φωτισμό προσφέροντας στο μέγιστο μια ξεχωριστή και συνάμα δυναμική εμπειρία. Η ένταση των χρωμάτων λειτουργεί ως μια εμπειρική διαδικασία η οποία στο τέλος βρίσκει την ανάλογη χρωματική ηρεμία στους βοηθητικούς χώρους, όπου επικρατεί μια γκρίζα κλίμακα παράλληλα με λευκούς και μαύρους τόνους.

Αρχιτεκτονική:
Φωτογράφηση:
Τεύχος ek:
Novamix
ek-magazine 280

Read Also...

Submit a Project

  •  
     
     
    Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUBMIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.