Villa Topos

Εξοχική κατοικία με παθητικό δροσισμό στο Αιγαίο

Η κατοικία Villa Topos βρίσκεται σε ένα ασβεστολιθικό ύψωμα με θέα προς τον κόλπο Πασαλιμάνι της Σμύρνης, στην ακτή της Τουρκίας. Ο σχεδιασμός, με αφετηρία τις οξείες τοπογραφικές καμπύλες της τοποθεσίας, δημιουργεί μία απλή γεωμετρική δομή η οποία εντάσσεται στο τοπίο του Αιγαίου. Η Villa Topos χάνεται μέσα στην τοπογραφία, εντείνοντας τη σχέση με τη γη και πετυχαίνοντας τον φυσικό δροσισμό ολόκληρης της κατοικίας, με μηδενικές εκπομπές άνθρακα. Το κτίριο σχηματίζει βεράντες ως συνέχεια της αφαιρετικής τοπογραφίας, πολλαπλασιάζοντας τις συναντήσεις με το χώμα, αυξάνοντας τους ανοιχτούς χώρους και εμποδίζοντας τον δυτικό ήλιο, βελτιστοποιώντας την πρόσβαση.

Πανοραμική θέα και κλιμακοστάσιο

Το κτίριο απολαμβάνει μοναδική θέα προς το τοπίο του Αιγαίου, με τον ορίζοντα να βρίσκεται στο βάθος. Με την ανοδική κίνηση στο οικόπεδο, ο ορίζοντας, η κορυφογραμμή και το τοπίο του κόλπου εναλλάσσονται με διαφορετικούς τρόπους. Με την τοποθέτηση του κλιμακοστασίου στο πίσω μέρος του κτιρίου, μένει ανοιχτή η θέα προς τη φύση και καδράρεται με δυναμικό τρόπο. Έτσι, το κλιμακοστάσιο λειτουργεί ως κινηματογραφικό εργαλείο που κινείται κατακόρυφα, προσφέροντας ανεμπόδιστη θέα προς τον κόλπο.

Ενεργός θερμικός χάρτης και παθητική ψύξη

Στόχος του σχεδιασμού δεν ήταν μόνο η διατήρηση της φύσης αλλά επίσης η διερεύνηση καλύτερων τρόπων συσχετισμού μαζί της. Θεωρώντας ότι τα κόστη συντήρησης των κτιρίων ανταποκρίνονται σε μεγάλο μέρος των ετήσιων εκπομπών άνθρακα, σχεδιάστηκαν μια σειρά από στρατηγικές ώστε οι εκπομπές να τείνουν προς το μηδέν. Έτσι έγινε μία συνδυαστική στατική και ενεργειακή μελέτη προσομοίωσης του κτιρίου όπου ο ενεργός θερμικός χάρτης οδήγησε σε εξαιρετικές λύσεις παθητικού δροσισμού.

Η θερμική μάζα που αποθηκεύεται στο έδαφος σταθεροποιεί τη θερμοκρασία στο εσωτερικό. Καμινάδες εξαερισμού στην οροφή καθιστούν περιττή την κατανάλωση ενέργειας για ψύξη, δημιουργώντας μια φυσική ροή αέρα. Ως αποτέλεσμα, ο αέρας ανανεώνεται φυσικά και δροσίζει το κτίριο, ενώ η γη καθορίζει τη θερμοκρασία του ανάλογα με την εποχή του χρόνου.

Η μάζα του μπετόν έχει μεγάλη θερμοχωρητικότητα και αυξάνει τη θερμική μάζα της θαμμένης όψης, εκεί όπου δεν φτάνει ο ήλιος. Η κατοικία χρειάζεται γύρω στις 8 ώρες για να αποκτήσει τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, καθώς η θαμμένη όψη που κρυώνει κατά τη διάρκεια της νύχτας ψύχει το υπόλοιπο κτίριο κατά τη διάρκεια της μέρας. Έτσι εξισορροπεί η διαφορά θερμότητας και ο φέρων οργανισμός από μπετόν έχει αρκετό χρόνο για να αφομοιώσει τις αλλαγές.

Μη-ομοιόμορφη φύση

Οι ενδιάμεσοι χώροι της κατοικίας είναι ανομοιόμορφοι, όπως στη φύση, διαθέτοντας μεγάλη λειτουργική ευελιξία. Ο σχεδιασμός δημιουργεί άνετα εσωτερικά ενώ τα αντικείμενα τοποθετούνται ελεύθερα στον χώρο, επαναπροσδιορίζοντας τον χαρακτήρα του.

Video Link: https://vimeo.com/679061995/ecfc60f949

Αρχιτεκτονική:
Φωτογράφηση:
ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΠΡΟΣΟΨΗ

Read Also...

Submit a Project

  •  
     
     
    Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUBMIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.