Μωσαϊκό δάπεδο, terrazzo, συντήρηση μωσαϊκού δαπέδου,mosaiko dapedo, sintirisi mosaikou dapedou

3Quarters workshop and retail

3QUARTERS is one of the first innovative sustainable fashion accessories brands in Greece upcycling awning off-cuts. Within five years, the brand has reached an international audience and the need for a greater production necessitated not only a bigger production space but also a concept store that would highlight its outstanding local brand.

The architects worked on a limited budget, trying to fully endorse the principles of the brand on sustainability, locality, and the art of crafting. 3QUARTERS source all their raw materials locally and adhere to a policy of zero waste, making unique products in-house. Building on the idea of sustainability translating to a color, a 60’s green mosaic floor that is typical of that architectural era, was the trigger for this interior project. The 3QUARTERS workshop is a green box in downtown Athens resembling a green oasis in an urban environment. In other words, it is a sophisticated illusion of slow living and sustainable lifestyle.

Situated in one of the oldest neighborhoods of central Athens, keeping a simple design was critical for 3QUARTERS not only as a color statement but also as a shelter from the crowded and noisy flux. The showroom on the ground floor occupies two formerly separate retail units in a small alley of a mazelike urban artisanship environment.

The choice of the mint green aesthetics is what defined the interior renovation and the rebranding. The green color is linked to nature and vegetation and mint to tranquility, freshness, and well-being. The perception is, therefore, fresh, and relaxing, in contrast to the overwhelming graffiti-sprayed urban setting. This allows customers to feel like members of a mutually ethical community. The choice of a clean design works in two ways: it is a comprehensive canvas for an ever-changing colorful products collection, and at the same time it offers reassurance and motivation to people that ‘they are on the right path’. The tree-like Schefera Araliaceae plant concludes the notion of well-being, stimulation, creativity, inspiration and emotional comfort.

Maintaining the character of an industrial building, the green shelter box hides behind a dark grey steel glazing facade. The mint canvas is planted with steel hangers and infrastructure elements, all in black color. All furniture and storage spaces are custom made, built of lacquered mdf and natural oak top, forming a balanced earth – forest ambience.

Respecting the principles of the brand and being conscious of the environmental impact of any of our interior projects, we worked with efficiency by minimizing our waste and optimizing our resources.

indoor climate quality is achieved through natural ventilation. In addition, materials’ life expectancy and end-of-lifecycle as well as their maintenance were put into high-level design priority.

Design by:
Photography:

Read Also...

Submit a Project

  •  
     
     
    Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUBMIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.