Bardem Helsinki

The cocktail bar Bardem is situated in a first-class location in Helsinki. Many office buildings, but also shops have settled there and offered the varied potential for appealing gastronomy concepts. For the studio Fyra, the challenge was to transform a two-storey former sales area into a bar concept which literally captivates the guests, but at the same time also offers an opportunity to retreat from the hectic pace of everyday life.

They decided to centre the room around a large bar and make it the heart of the entire interior concept. Especially the curves of the bar, which were covered with wooden panels with a light, honey-coloured finish, catch the eye. Perfectly arranged spirits, together with stylish, painting-like wall decorations, complement the generous bar counter.

The mysterious appeal of a Speakeasy Bar is enhanced by the subdued, atmospheric lighting and the dark colours of the interior. A curtain-like navy-blue background in a velvet look exudes a touch of classic theatre charm, while deeply upholstered furniture invites guests to sink in and relax. The interior combines old and new in a natural way, curtains and recycled furniture (newly upholstered) lend the room softness and intimacy. The subdued lighting also offers protection from prying eyes and gives the guests the peace to relax.

A special highlight on the wall was created by Fyra with the help of ceramic tiles, which were produced by long-time firing in a classic tunnel kiln. The studio used the tiles in different colours and played especially with the exquisite high-gloss glazes. “The tiles play an important part in our interior concept, as they bring life to the dark, dimly lit room”, explains Laura Järvinen, the interior designer in charge of the project. “The high-gloss surface perfectly harmonizes with the soft shapes and materials we used in this bar. We also arranged the tiles in several horizontal rows and used a colour gradient to create a perfect visual link between floor and ceiling.”

Fyra chose the colours mid-grey, olive-green flamed and benit-blue. The centrally inserted strip tiles with wave profile (also olive-green) give the wall a rhythmic three-dimensional structure and create different visual effects, depending on the incidence of light. Well-balanced, the upholstery of the bench, the wall lamps and the folds of the multi-layered curtain hanging above it adapt the texture of the strip tile format. The result is a new, stylish yet casual cocktail bar and a unique, harmonious “total work of art”.

Design by:
Photography:

Read Also...

Submit a Project

  •  
     
     
    Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUBMIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.