Casa bottega

The house, in the center of Valetta, was redesigned by the architect to accommodate his house and studio. The first phase involved restoring the building to its original design, save a giant skylight in the sala nobile. While the lower levels embrace the existing structure and features tiles, apertures and textures, the penthouse is a contemporary counterpart, defined by contrasts between soft and hard materials, light and shade, solids and voids.

The ground floor, with its vaulted entrance, acts as the main reception, whilst the arched basement is used as a model/prototyping workshop. With the construction of the upper levels, a lift enclosed in a steel and wired glass cage was placed within the courtyard, framing composed views as you ascend. The first floor contains the studio, the second acts as buffer zone. With this being between office and home, formal and informal are catered for. The concrete slab in the sala nobile is thus able to withstand a dance party of thirty people in motion. It is a space without strict function, an architectural library and a music room, a home theatre and a presentation facility, a place for power naps and late-night chats.

The new extension sits on two pre-cast concrete beams, which shift the entire weight of the penthouse onto the side party-walls, thus freeing the house from any additional load. Their inclusion was central to the transformation, but with it came various concerns. Cost aside, they were especially difficult to transport and install on a restricted site, surrounded by historic buildings and narrow streets. Considering their narrow, ribbed form, they were also not easy to design in terms of structural proportions and external skin.

The insertion of the beams was the culmination of excitement as they were slotted in, Lego-like. Subsequently, there was the designing and fitting of the steel railings, which follow the direction of the serrated edges of the beams. Their aesthetic success lies in their surface – cast over a carpet of timber slats – which gives them an ethereal, lightweight appearance in the sunlight, billowy and curtain-like. The master bedroom’s continuous, low window is sensitive to mood, with morning light bouncing off the oak floors, and a ten-metre long line of cacti, you are compelled to look outwards, whether in bed or taking a shower. The penthouse above the bustle of the street feels expansive, liberating. The folding living room doors pack up in a steel-unit which blurs the line between interior and exterior. Natural light fills the entire space from every wall, foliage and trees frame the rooftop views, with both harbours beyond.

The sense of playfulness is demonstrated in the ‘tree house’, a low space located above the kitchen, where the children can be close by. The kitchen is the heart of this home, with a stainless-steel workbench that allows the cook to access tools in an efficient cooking-work triangle.

Photography:

Read Also...

Submit a Project

  •  
     
     
    Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUBMIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.