Casa MF

In Portugal, spaceworkers built a house in exposed concrete, whose monolithic architecture has a clear and rational layout, in contrast to its apparently random configuration.

The client’s wishes were for the house to be built in an “L” shape. Developing an original identity and finding an answer to this request was the main inspiration for the approach, elaborated in an almost imperceptible way. The distribution of spaces was done with clarity and rationality, without the morphological obviousness hidden in the tenuous movement of the elements developing along two streets that flank the volumetry.

Façade design and materiality

The main façades of this irregular monolith are made of exposed concrete with wooden formwork, composed by a succession of opaque, crude and hermetic volumes that close the house to the public exterior. For the interior of the lot, the volume is torn in order to enjoy the light and the garden, ensuring privacy facing the street.

Layout design and program

The program of the house is distributed over a series of consecutive volumes, as in a game of embedded pieces, almost playful. Each of the volumes presents different functions, heights and depths creating a unique spatial dynamic, and emphasizing a new reading of an “L” shaped house. New visual relationships are created between the full and the empty, between the private, semi-private areas and the view of the central garden space where the pool is also located.

The project for a couple with two children is an ode to the resident’s privacy. From the outside, the North side is obscure and closed: from the street it is only possible to identify two openings (one of them 5 meters high) to see the sky and the other from the bedrooms leading to the inner courtyard. On the other hand, the rest of the light is brought by the large interior feature of the volume that illuminates the house from one end to the other, is related as well to the garden and the pool.

The main access to the house is marked by a cantilevered volume that levitates over the entrance, with an imposing ceiling height that prioritizes the volume of access vis-à-vis the entire monolith. This suspended block reinforces the idea of antigravity which, following the rigid volumes, when actually entering the house, contrasts with a large plane of glass that subtly, lightly and balanced connects the outside with the view of the garden.

Next to the entrance and close to the common area, there’s a study used for the owners’ frequent meetings, with being a semi-public area, carefully preserves the family’s intimacy in the areas of the main room, social room and kitchen areas and services.

A multipurpose space was designed for the youngsters, which is currently used as a playroom, with the particularity that the light entrance is on a level close to the floor, thus allowing them to be able to see the garden when they are seated playing. And in the future, when the space is used as a study room, this light entry is not a distraction.

The four rooms are continuous and with independent access to the garden and the pool, maintaining the indoor/ outdoor relationship without exposing its users. The bathrooms, in turn, are illuminated with zenith light through 3 rectangular skylights present in 3 bedrooms. The closets accompany the volumetric play of the house between the different scales and heights of each block.

In the master suite, two volumes of different scales are joined by a small interior patio that brings a little bit of nature into the house and accompanies the transition between the master bedroom, the bathroom, and the dressing room.

Architecture:
Xenia
ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ

Read Also...

Submit a Project

  •  
     
     
    Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUBMIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.