Interventions

Interventions

The design intervention in an existing, awarded chalet revisited the aesthetics of typical mountain houses, altering the original plans and elevations in order to counterbalance the dynamic design of the existing exterior with a new adequate interior that avoids the clichés of what a chalet should look like.
The dwelling with an area of 150 m2 borders a forest area on its north, while on the south side it enjoys unlimited views of the valley. The construction unfolds on three levels and is covered by a mono-pitched roof. On the lower level are the bedrooms, bath and sauna. The ground level, comprises the main entrance, the living area and the kitchen, as well as a secondary, more private sitting area that is organized around the fireplace.
A thin metal stairway leads from the living room to the loft. The perforated Corten steel sheet acts as a lightweight divider between the two levels, simultaneously allowing the light to pass through its uneven circular cross-section holes. Among the changes made to the existing building, apart from the ground plan, was the modification of some openings in order to frame the spectacular view to the forest better or create cosy window seats.
Our design vision was a contemporary yet warm space that will respect the existing cell and integrate well with the extraordinary surroundings. The concept was to elaborately combine natural materials – like rustic woodwork- with finishes and textures typically used for more industrial design. Perforated Corten steel, laser cut metal work, wood grid and 3d mosaic tiling in the bathrooms were some of the main features in the house. All furniture and lighting were also part of the interior proposal.

Photos by:

Dimitris Kleanthis
Posted in Interior Design, Mountain Houses and tagged , , , .

Read Also...

Submit a Project

  • Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Well.. fill in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUMBIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.