KORA bakery

Situated slightly off the main commercial streets of central Athens, the new KORA storefront and bakery represents a kind of stage for the production and display of baked goods. The presentation of these goods and their accompanying production processes are conceived as a spectacle from the elevated outdoor area.

The process of baking and the presentation of goods are perceived through a large, perforated metal wall comprised of rotating elements. Changing scenarios of open, semi-open and closed facade elements allow not only for views onto different types of produce, but also into the choreographed production space itself.

The threshold between inside and outside is joined by an interactive perforated metal wall. A kinetic wall that can act as a shutter, an aperture, or a display surface. The metal wall is comprised of 50 individual trays that rotate independently around a central axis into different positions. When vertical they offer the least transparency while allowing for views of silhouettes and light coming through the perforation of the metal. When horizontal they provide the maximum transparency and become a functional surface for display, ready to accommodate a great variety of baked goods. Finally, the 45-degree angle allows for partial views to the background as well as an ideal product display for the visibility of customers.

Through the addition and sale of different goods, the kinetic wall is thus always changing in its outer appearance. It simultaneously acts as shutter, boundary towards the outside, aperture to the spectacle of baking and a mechanism for displaying baked products along different scenarios.

Apart from creating a functional spectacle, hygiene and maintenance played further key roles in the selection of materials and colors. Together with the moveable kitchen machinery, the light colored, durable and non-porous surfaces of the lower half embody a sort of atmospheric lightness. They thus not only symbolize but literally are areas that require daily cleaning and low maintenance. In contrast, all elements on the ceiling and above the required hygienic level of 2 meters, relate to mechanical and lighting systems.

Due to the elevated nature of the space, this second facade is especially visible from the street level. The typically incoherent industrial character of such devices was thus camouflaged through the application of a monochromatic color tone that also complements the existing upper building. The ceiling and all its details thereby become less prominent while increasing access and adaptability through the full exposure of mechanical and lighting elements.

The celebration of functional elements on the inside compliments the perpetually changing spectacle in the façade. Producing and consuming bread (and pastries) turns into a performance, whereby the boundaries between performers and spectators are blurred.

Photography:
ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ

Read Also...

Submit a Project

  •  
     
     
    Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUBMIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.