Material Matters vol.3: Wood

Material Matters vol. 3: Wood

Το ek magazine, έχοντας θεσμοθετήσει από το 2019 ετήσιο κύκλο εκδηλώσεων που υπογραμμίζουν τον ρόλο της υλικότητας στην κατασκευή της αρχιτεκτονικής, διοργάνωσε τη Δευτέρα 30 Μαΐου στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη την τρίτη σε σειρά εκδήλωση Material Matters, η οποία ήταν αφιερωμένη σε ένα σημαντικό υλικό της ελληνικής βιομηχανίας με ιδιαίτερο κατασκευαστικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον στις εφαρμογές του: το ξύλο.

Στο κατάμεστο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη παρουσιάστηκαν αρχιτεκτονικά έργα -υλοποιημένα ή μελέτες- όπου έχει χρησιμοποιηθεί η ξυλεία, με διάφορους τρόπους και σε διάφορες κλίμακες.

Τις ομιλίες άνοιξε ο Κώστας Πουλόπουλος του αρχιτεκτονικού γραφείου Square One, ο οποίος παρουσίασε τον περίπατο και τις λουτρικές εγκαταστάσεις Vallensbaek, στη Δανία. Στη συνέχεια, ο Κωσταντής Κίζης, του γραφείου Kizi Studio, μίλησε για την εμπειρία που απέκτησε στις ξύλινες κατασκευές από μικρή ηλικία, καταλήγοντας στην αναλυτικότερη παρουσίαση του Μουσείου της Μαστίχας στη Χίο. Ο Απόστολος Μητρόπουλος και ο Θάνος Ζερβός -Tenon Architecture- έδειξαν δύο εφαρμογές αρχιτεκτονικής του ξύλου με χρήση αλγοριθμικών και παραδοσιακών μέσων, ενώ ο Theo Sarantoglou Lalis των LASSA Architects εξήγησε τα πλεονεκτήματα της χρήσης του ξύλου σε συνδυασμό με τεχνολογίες αιχμής, μέσα από χτισμένα παραδείγματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο Άρης Καφαντάρης, των Kengo Kuma Architects, μοιράστηκε με το κοινό τη μεγάλη εμπειρία του γραφείου στις δομικές εφαρμογές της ξυλείας, αναλύοντας παραδείγματα μεταφοράς αυτής της τεχνογνωσίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Χρήστος Γκότσης, των Gkotsis Serafimidou Architects, μέσω βίντεο, μετέφερε τη βιωματική σχέση με το ξύλο στο περιβάλλον του νέου γραφειακού χώρου που σχεδίασαν στην Κηφισιά, ενώ ο Σωτήρης Τσέργας των Block 722 και ο Σωτήρης Χαϊνης -Sotiris Hainis Architecture- έδειξαν πλήθος εφαρμογών του ξύλου στα αρχιτεκτονικά τους έργα. Η Ελευθερία Τσακανίκα, Επίκουρη Καθηγήτρια ΕΜΠ, παρουσίασε μια πανοραμική σύνοψη της εφαρμοσμένης έρευνας που γίνεται από τον Τομέα Οικοδομικής του Πολυτεχνείου, περιλαμβάνοντας και σπουδαστικές εργασίες με δομική χρήση της ξυλείας, ανοίγοντας έτσι ένα παράθυρο στο μέλλον που έρχεται. Ο Αλέξανδρος Βαϊτσος, των DECA Architecture, τόνισε την οικολογική και ποιητική διάσταση της χρήσης του ξύλου στην αρχιτεκτονική του γραφείου, ενώ την εκδήλωση έκλεισε με μία συναρπαστική παρουσίαση ο επίτιμος ομιλητής, Παναγιώτης Τουλιάτος, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ και Πρόεδρος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Frederick στην Κύπρο. Ο Παναγιώτης Τουλιάτος είναι ίσως ο σημαντικότερος μελετητής των ξύλινων κατασκευών στην Ελλάδα, με πλούσιο αρχιτεκτονικό και διδακτικό έργο που απλώνεται σε πολλές δεκαετίες και περιλαμβάνει πλήθος δημιουργικών συνεργασιών.

Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η Αριάδνη Βοζάνη, Καθηγήτρια ΕΜΠ και Διευθύντρια Σύνταξης του ek magazine και ο συντονισμός της έγινε από τον Σταύρο Μαρτίνο, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού.

Χορηγοί της εκδήλωσης είναι οι εταιρείες AlfaWood, IDS, Rouchotas, Royal Paints, Tsigas, Μπάμπαλης Δ. ΑΕΒΕSirca, ενώ Υποστηρικτές οι Elval Colour, Kalogridis, Mapei Hellas, Pit Katsivelas Wood, Skales Kontogeorgos, Κατασκευές Ελευθερίου, Λίβας.

Η εκδήλωση έγινε υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ξυλείας.

Διοργανωτής:

Τοποθεσία:

Αίθριο
Μουσείο Μπενάκη – Πειραιώς 138

Ημερομηνία:

 

Υπό την αιγίδα:

Tags

Novamix
ek-magazine 280

Read Also...

Submit a Project

 •  
   
   
  Click Here
  Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
 • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
 • SUBMIT
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.