Synthesized Integration

The design concerns the repair and completion of an existing incomplete villa and the design of its outdoor areas.

The building shell is located on an inclined seaside plot, with unobstructed pelagic views and in dialogue with the natural element, which declares its presence in every place inside and outside of the building. Entry to the site occurs both on the northern and southern side. The residence unfolds in two levels; the first comprises the living areas and two en-suite bedrooms, each with an independent entrance.

The second level houses a bedroom, a bathroom and a terrace. The aim of the design was to create a residence with outdoor areas that respects the landscape and local architecture, while serving its operational needs at the same time. The basic principle of the proposal is the integration of internal and external spaces. Additional architectural elements are synthesized with the old, based on the various soil levels, dressed in earthy tones.

Interior spaces draw references from the Cycladic architecture, which is conveyed in contemporary lines. Built-in, unchanging elements are added for the various functions, walls are coated with coarse white plaster, while on the ground floor level, rocky sections are left uncovered through large openings on the eastern wall of the rooms, allowing the natural element to coexist with the structured.

All floors are laid with cement screed in a light grey color, while wood, natural or in a white or grey finish, is mainly used on door and window casings, ceilings and cupboard panels. The existing stone masonry of the elevations is left untouched. It was decided to cover the volume of the mill in grey plaster, to achieve visual harmony with the landscape.

The surrounding area in stepped levels transfers key functions closer to the sea. Two staircases integrate it with the roof of the building, rendering it accessible. A swimming pool and spaces under wooden pergolas comprising outdoor sitting, dining and BBQ complete the surrounding area, whose configuration is a continuation of the building lines, directing the gaze to the sea.

Design by:

Photos by:

George FAKAROS

Read Also...

Submit a Project

  • Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Well.. fill in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUMBIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.