Villa Vingt

Villa Vingt

The residence is anchored on a sloping site next to the ski resort Le Relais, in Lac-Beauport, Canada. The plot site and its accentuated relief, offering magnificent views of the Laurentian hills and Lac-Beauport’s residential area, inspired the building design.
Volumes and materials unite to create a distinctive entrance, while
the sloped roof integrates the project into its built environment in a respectful way.
The lower level acts as a base, leaning against the ground and opening up completely to the North. The upper floor seems to float above the concrete ground floor. The living areas are cantilevered to create unique painting-like views, while floor to ceiling openings offer unobstructed views of the mountain landscape. The access road below ensures the privacy of living spaces despite the generous fenestration.
The roof overhangs stretch over the exterior decks. The rich white cedar ceiling covering the upper floor expands beneath the roof, emphasizing continuity between interior and exterior.
The geometry of the volume and the choice of window positions create surprising atmospheres that change according to interior functions. The dining room’s zenithal skylight offers an elegant view of the treetops and allows indirect light to play on the cedar laths. The central concrete wall whose rough finish shows the marks left by the formwork, gives the project verticality, and is complemented by the steel and wood staircase next to it.
With interaction between volumes and the main façade’s horizontality reminiscing some California villas, this mountain home creates a strong presence in the panorama.

Photos by:

Adrien Williams 
Posted in Architecture and tagged , , .

Read Also...

Submit a Project

  • Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Well.. fill in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUMBIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.