Weinmanufaktur Clemens Strobl

Vienna and Linz-based practice destilat completely reorganized and redesigned Weinmanufaktur Clemens Strobl in 2019, as the centerpiece of a historical 4,000-m2 ensemble that includes business premises and a manor house in Kirchberg am Wagram (Lower Austria).

The interior design distinguishes itself with building-block-like cubes, light as a central design element, grey in all its nuances, and aesthetics that highlight the work processes involved in wine-making. A vaulted cellar, tasting room, kitchen, and office form massive spatial components that are interwoven into the structural shell, define spatial borders and take over several functions.

The vast open spaces between these components make them usable in many different ways and provide a big stage for light and all its effects. Exposed concrete walls, polished concrete floors, grey varnished spruce wood, anthracite-coloured Eternit, scaled steel, glass, and grey-washed brickwork – that is the combination of historic and modern materials characterizes the interior design, as its reduced colour palette brings out the fine nuances of the materials’ aesthetics.

Elements of industrial architecture underline that these premises are used for work; the characteristics of the wine as a natural product are translated in a puristic and simplified way, with a sober charm. These aesthetics also have a significant impact on the outdoor areas.

The project is the winner of the Large Workspace category at the 2020 Dezeen Design Awards.

Project Team:
Harald Hatschenberger, Henning Weimer, Sophie Kessler
Photography:

Read Also...

Submit a Project

  •  
     
     
    Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUBMIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.