NYU στην Αθήνα

NYU στην Αθήνα

Στην καρδιά της πόλης, στο τριώροφο νεοκλασικό κτίριο στο Κολωνάκι, το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU) αποκτά πλέον μόνιμη στέγη με το Ερευνητικό Ινστιτούτο του στην Αθήνα. Οι εσωτερικοί χώροι μεταμορφώθηκαν και εκσυγχρονίστηκαν  για να φιλοξενήσουν καθηγητές και μεταπτυχιακούς φοιτητές που επιθυμούν να κάνουν έρευνα σχετικά με τη σύγχρονη πραγματικότητα της χώρας και τη μακραίωνη πολιτιστική ιστορία της.

Επιδίωξη του σχεδιασμού, η αρχιτεκτονική και λειτουργική αναβάθμιση του κτιρίου, με τη δημιουργία χώρων ευχάριστων και φιλικών, που προωθούν τη συνεργασία και συναναστροφή και πληρούν συνθήκες άνεσης  και ασφαλείας, ανταποκρινόμενοι στις προδιαγραφές ενός μεγάλου πανεπιστημίου.

Η άρθρωση της νεοκλασικής όψης με τον νέο εσωτερικό χώρο, επιδιώκει την εναρμόνιση μιας σύγχρονης αισθητικής με εκείνην ενός κτιρίου που χρονολογείται από τις αρχές του 20ού αιώνα. Δημιουργείται έτσι μια νέα ταυτότητα στους εσωτερικούς χώρους του νεοκλασικού κτιρίου, με έναυσμα την αισθητική των λιτών και δυναμικών γραμμών, τη συνεπή αρχιτεκτονική γλώσσα που διαπερνά όλο το κτίριο, τον επιλεκτικό ζεστό και δηλωτικό φωτισμό, την ισχυρή αίσθηση της υλικότητας, τη λειτουργική, ευχάριστη  και δημιουργική επίπλωση.

Ο χώρος εισόδου του κτιρίου στο ισόγειο χαρακτηρίζεται (στην κάτοψη, στην οροφή και στην επίπλωση του) από τη μορφή του ατρακτοειδούς στοιχείου που παραλαμβάνει τη διαγώνιο κίνηση προς το κλιμακοστάσιο. Η εσωτερική πλευρά της ατράκτου είναι  επενδεδυμένη με ξύλο, δημιουργώντας ένα ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον και προσκαλώντας τον επισκέπτη και χρήστη να διεισδύσει στην καρδιά του κτιρίου. Η εξωτερική διαμορφώνεται από γυψοσανίδα και υαλοστάσια που επιτρέπουν την οπτική επαφή με τον όμορο χώρο του foyer/ καθιστικού.

Οι όροφοι επιδιώκουν να προσδώσουν ενότητα και συνοχή, φωτεινότητα και διαπερατότητα, με ενιαία αρχιτεκτονική και αισθητική γλώσσα. Κυριαρχούν: το ισχυρό συμπαγές, βαρύ περίβλημα του νεοκλασικού κτιρίου με τα επιλεγμένα, καλά οριζόμενα ανοίγματα, τα ελαφρά υάλινα χωρίσματα που προσδίδουν μια δυναμική στο χώρο, επιτρέπουν τις οπτικές φυγές και αναδεικνύουν τη λειτουργία του, τα πετάσματα γυψοσανίδας που λειτουργούν σαν διακριτές επιφάνειες, εν μέσω υαλοστασίων, αλλά και οι ειδικές ξύλινες επενδύσεις.

Στόχος εν τέλει είναι το φως, με την ευρεία έννοια, να διαχέεται σε κάθε αίθουσα ως πηγή έμπνευσης για τους χρήστες, προωθώντας τη γνώση, την ανταλλαγή ιδεών και πνευματικών αγαθών.

 

Φωτογράφηση:
George Fakaros 
Posted in Interior Design and tagged , , .

Read Also...

Submit a Project

  • Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Well.. fill in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUMBIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.