Creative space Terra

Creative space Terra

Σε βιοµηχανικό κτίριο στην περιοχή των Αφιδνών σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε ένας εκκεντρικός και πρωτοποριακός χώρος γραφείων με σχεδιασµό του χώρου ώστε να εµπνέει τον επισκέπτη και κυρίως τον εργαζόµενο, ο οποίος καλείται να δηµιουργήσει και να υλοποιήσει νέες ιδέες.

Οι εσωτερικοί χώροι καταλαµβάνουν το ισόγειο του κτιρίου, επιφάνειας 680m2, ενώ οι εξωτερικοί εκτείνονται αντίστοιχα σε επιφάνεια 900m2. Οι δύο χώροι επικοινωνούν µέσω υδάτινων στοιχείων σε ροή και γεφυρών.

Tο κέλυφος του κτιρίου, µε τον αυστηρό χαρακτήρα και τον έντονα επιµήκη ψηλοτάβανο εσωτερικό χώρο, κατασκευασµένο από οπλισµένο σκυρόδεµα και σχεδιασµένο µε βάση ένα σύνολο τεµνόµενων µεταξύ τους συστηµάτων αξόνων, αποκτά εντυπωσιακή πλαστικότητα και έντονο δυναµισµό.

Ο σχεδιασµός ορίζει τεθλασµένες γραµµές διαδροµών και διαχωριστικών χώρων που ενισχύονται δυναµικά µε τη χρήση διαφορετικών υλικών, εφαρµοσµένων µε αντισυµβατικό τρόπο. Ταυτόχρονα, καµπύλα στοιχεία συνδιαλέγονται µε τις οξείες γωνίες, ορίζοντας µια ιδιαίτερη ισορροπία.

Ο ρόλος του υδάτινου στοιχείου, τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο, είναι διακριτικά κυρίαρχος, προσδίδοντας κίνηση, ροή και αντανάκλαση στην αρχιτεκτονική σύνθεση.

Οι βασικές διαδροµές αποτυπώνονται στο δάπεδο µε διαφορετικού χρώµατος λωρίδες από ρητινούχα τσιµεντοκονία, που συναντούν άλλες από δρυ παλαιάς κοπής. Η χρήση αδρών και ζεστών υλικών, όπως των ξύλινων τοιχίων, των πατιναρισµένων µετάλλων, των αποχρώσεων του µπεζ και του µαύρου και η ιδιαίτερη φροντίδα στο φωτισµό, δίνουν στο χώρο φιλόξενο αλλά και µυστηριώδη χαρακτήρα.

Κυρίαρχο αρχιτεκτονικό στοιχείο αποτελεί η οροφή από παράγωνα σχήµατα, που δηµιουργούν τεθλασµένες εσοχές, οι οποίες διαδέχονται το γυµνό κάναβο από εµφανές µπετόν, αγκαλιάζοντας το χώρο και τονίζοντας την προοπτική των διαδροµών.

Εµφανή στοιχεία του µηχανολογικού εξοπλισµού, όπως οι αγωγοί του κλιµατισµού, που χρωµατίζονται και αναδεικνύονται, κυριαρχούν στο σχεδιασµό των οροφών, τονίζοντας τη συνέχεια και την κίνηση στους χώρους.

Ο διαχωρισµός των λειτουργιών µε διαδοχή κινητών και σταθερών πάνελ από ξύλο ή γυαλί, δηµιουργεί οπτικές φυγές µεταξύ τους και µια αίσθηση συνέχειας, με δυνατότητα αναµόρφωσης των επιµέρους χώρων.

Η ιδέα της συνεργασίας αποτυπώνεται µε το σχεδιασµό ενιαίων, ανά οµάδα, επιφανειών εργασίας, που διατρέχουν το χώρο εν είδει λωρίδων, µε χαρακτηριστικό, για κάθε οµάδα εργασίας, χρώµα.

Η εξωτερική αυλή του κτιρίου, που αποτελεί χώρο ανάπαυλας αλλά και εργασίας, αναπτύσσεται σε διαφορετικά επίπεδα, αναδιαµορφώνοντας το επικλινές έδαφος. Οι αναβαθµοί στα δάπεδα, που µεταµορφώνονται σε καθιστικά, η επιλεκτική φύτευση και κυρίως οι υδάτινες επιφάνειες που διατρέχουν το χώρο και φιλοξενούν γιαπωνέζικα χρυσόψαρα και υδρόβια φυτά, συνθέτουν τη γοητευτική εικόνα του.

Φωτογράφηση:
Αναστασία Βασιλακοπούλου 
Posted in Interior Design and tagged , , .

Read Also...

Submit a Project

  • Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Well.. fill in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUMBIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.