Γραφεία της Workable Software

Ο σχεδιασµός των πρώτων αυτόνοµων γραφείων της εταιρίας είχε στόχο να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες και συγχρόνως να υποστηρίξει τη µελλοντική της ανάπτυξη, βασίστηκε δε στην ανάλυση της εταιρικής δοµής και τη µελέτη των καθηµερινών λειτουργιών: τις ανάγκες των εργαζοµένων για συνεργασία ή αντίθετα για αποµόνωση και ησυχία, για τηλεπικοινωνία ή για ατοµική συγκεντρωµένη εργασία. Η κατανόηση της επικοινωνίας µεταξύ τµηµάτων καθόρισε το σχεδιασµό της ροής της κίνησης.

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην ποιοτική ακουστική, το φωτισµό και τον εξαερισµό των χώρων και στη διαχείριση καλωδίων. Τα γραφεία στεγάζονται στους δύο ψηλότερους ορόφους ενός νέου κτιρίου στο Ψυχικό και καταλαµβάνουν επιφάνεια 500m2. Επειδή η διάσπαση σε δύο ορόφους περιορίζει την αµεσότητα επικοινωνίας, ήταν σηµαντικό να βρεθεί ένας κοινός τόπος και χρόνος καθηµερινής συνάντησης και κοινωνικοποίησης όλων των εργαζοµένων. Για το σκοπό αυτό δηµιουργήθηκαν στον κάτω όροφο µια πολύ ευρύχωρη κουζίνα, τραπεζαρία και καθιστικό σε ανοιχτή διάταξη. Στην άλλη πτέρυγα του ίδιου ορόφου δημιουργήθηκαν κλειστά και ανοιχτά γραφεία, και µικροί ηχοµονωµένοι χώροι συναντήσεων και τηλεδιασκέψεων. Στον επάνω όροφο, όπου οι προγραµµατιστές ζήτησαν να µοιράζονται ένα µεγάλο ενιαίο χώρο, ο σχεδιασµός βασίστηκε στην τυπολογία µιας δηµόσιας βιβλιοθήκης, για να δηµιουργήσει τη σωστή ισορροπία µεταξύ χωρικής συνύπαρξης και εντονης ατοµικής συγκέντρωσης. Φυτά εσωτερικού χώρου και χαµηλά έπιπλα λειτουργούν ως διαχωριστικά µεταξύ οµάδων εργασίας των 4 έως 6 ατόµων. Επιπλέον, δύο κλειστα ατοµικά γραφεία και χώροι επίσηµων και άτυπων συναντήσεων, προσφέρουν ευελιξία χρήσης και καλύπτουν τις υπόλοιπες ανάγκες του ορόφου αυτού. Επειδή η καθηµερινή ατµόσφαιρα είναι φιλική και χωρίς ιεραρχικά προσχήµατα, δεν υπήρχε λόγος για “βαθιά” πολύπλοκη διάρθρωση, ούτε για οπτική αποµόνωση ορισµένων γραφειακών χώρων.Η επικοινωνία µεταξύ τµηµάτων είναι άµεση και η χωρική αίσθηση φιλική και νεανική. Ο σχεδιασµός εκµεταλλεύεται στο έπακρο την ελεύθερη θέα προς την πόλη και το γύρω τοπίο, διατηρώντας την πλήρη ορατότητα από τον κεντρικό άξονα κίνησης της κάτοψης προς αυτήν, είτε µε ανοιχτή διάταξη (open plan) είτε µε τη χρήση διάφανων – γυάλινων – διαχωριστικών κατά µήκος του. Αντίθετα, τα διαχωριστικά στην εγκάρσια κατεύθυνση είναι συµπαγή και λειτουργούν ως ασπροπίνακες (whiteboards) για τη γραπτή επικοινωνία ιδεών. Όλοι οι εξωτερικοί τοίχοι έχουν δανειστεί τη σκούρη γκρίζα απόχρωση των πλαισίων των εξωτερικών κουφωµάτων, ώστε να ”χανονται” και να διοχετεύουν πιο έντονα τη θέα προς το εσωτερικό του χώρου. Ζωηρά χρώµατα στους δυο τοίχους στην οπτική απόληξη του κεντρικού άξονα αποτελούν το φόντο για το λογότυπο της εταιρίας. Ξυλινες επενδύσεις καλύπτουν τις ογκώδεις στρογγυλές κολώνες που αρχικά κυριαρχούσαν στην κάτοψη και των δύο ορόφων, µεταµορφώνοντάς τες σε πρακτικές βιβλιοθήκες µε έντονα χρωµατιστά στοιχεία.Στον ίδιο τόνο σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν ειδικά τα ελεύθερα έπιπλα από φυσικό και λακαρισµένο ξύλο, µέταλλο και ύφασµα και οι γραφιστικές συνθέσεις στους τοίχους.Ένας παγκόσµιος χάρτης – τοιχογραφία σχεδιάστηκε από την Λαλήν Πιερράκου ειδικά για τον 6m-µήκους τοίχο, δίπλα στην είσοδο των γραφείων, ώστε πάνω του να σημειώνεται το γεωγραφικό στίγµα των πελατών και συνεργατών της εταιρίας.

Φωτογράφηση:
ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΠΡΟΣΟΨΗ

Read Also...

Submit a Project

  •  
     
     
    Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUBMIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.