L-house

L-house

Η εξοχική κατοικία βρίσκεται στην ακτή του Ατλαντικού της Αργεντινής, 400m από την παραλία, σε μια τοποθεσία όπου ο ήχος της θάλασσας είναι σταθερός. Η διαμόρφωση κάτοψης σχήματος “L” επιτρέπει τον διαχωρισμό των πιο δημόσιων χώρων της κατοικίας από τους πιο ιδιωτικούς, με τρεις ενδιάμεσες αυλές που εγκλωβίζουν το φυσικό φως. Η κατοικία είναι εσωστρεφής προς την κύρια πρόσοψη, παρέχοντας ιδιωτικότητα και μια αίσθηση μυστηρίου. Ένα συμπαγές κουτί, όπου η προσοχή μετατοπίζεται στην ράμπα ανάβασης, που τελειώνει στο αίθριο εισόδου της κατοικίας.

 

Η σχέση μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου είναι ρευστή, η κατοικία βιώνει το τοπίο με άμεσο τρόπο, αφού περιβάλλεται από την υπάρχουσα βλάστηση. Στη βόρεια όψη, τα ανοίγματα, από το δάπεδο μέχρι την οροφή καδράρουν το μεγαλύτερο μέρος της θέας προς το δάσος. Το οικόπεδο δεν είναι επίπεδο, και υψώνεται αισθητά στη μία πλευρά. Η κατοικία προσαρμόζεται: οι πιο δημόσιοι χώροι σε 3μ ύψος, είναι τοποθετημένοι στις πλευρές του οικοπέδου στα +0.5μ, ενώ οι πιο ιδιωτικοί χώροι, στα +0.9μ.

 

Η σύσταση της κατοικίας βασίζεται στα υλικά της: τοιχοποιία, οπλισμένο σκυρόδεμα και ξύλο. Στο σαλόνι, την τραπεζαρία και την κουζίνα η εκτεθειμένη πλάκα από σκυρόδεμα είναι το κύριο στοιχείο του χώρου, αφού έχει χρησιμοποιηθεί ξυλότυπος από τοπικό ξύλο, που έχει αφήσει το αποτύπωμά του στην οροφή. Υπάρχει μια σαφής αντίθεση μεταξύ του σκοτεινού εξωτερικού και του λευκού εσωτερικού. Τα αίθρια που δημιουργούν αντανακλάσεις στο εσωτερικό, μαζί με τον συνεχή ήχο της θάλασσας, κάνουν αυτό το σπίτι ένα μέρος για ξεκούραση και χαλάρωση.

Αρχιτεκτονική μελέτη: 

Posted in Architecture and tagged , .

Read Also...

Submit a Project

  • Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Well.. fill in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUMBIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.