Αρχιτεκτονικό γραφείο στην Αθήνα

Ο νέος χώρος βρίσκεται σε μια πολυκατοικία του ΄50 που σχεδιάστηκε εξ αρχής για χρήση γραφείων, στην καρδιά του «ιστορικού – εμπορικού τριγώνου» της Αθήνας. Είναι μια περιοχή με πολύ έντονα στοιχεία, που αντικατοπτρίζει και την φιλοσοφία του γραφείου. Αναμιγνύει την ιστορία και την πολυμορφία της πόλης σε συνδυασμό με το βουητό και τις διαφορετικές της χρήσεις, όλα στοιχεία μέσα από τα οποία τελικά συντίθεται το κοινωνικό και αισθητικό προφίλ της Αθήνας.

Ο αρχικά διαθέσιμος χώρος ήταν πολύ περιορισμένος σε μέγεθος, γεγονός που οδήγησε στην απόφαση για μια ριζική ανακαίνιση και επανασχεδιασμό. Μόνο έτσι θα συνδυαζόταν μια λειτουργική κάτοψη με την αισθητική ταυτότητα του δημιουργικού εργαστηρίου.

Στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένα μη διακριτό μείγμα «εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος» το οποίο αλληλεπιδρά και με αυτό τον τρόπο επεκτείνει την αίσθηση του συνολικού χώρου. Η πρόθεση να αντιμετωπιστεί το γραφείο ως ένα μίγμα εξωτερικού χώρου και οικιακής θαλπωρής είναι μια συνειδητή επιλογή σχεδιασμού για ένα σύγχρονο παραγωγικό περιβάλλον. Τα νέα γραφεία, ιδιαίτερα μετά την εμπειρία της πανδημίας, τείνουν να αντικατοπτρίζουν όλο και λιγότερο ένα απρόσωπο περιβάλλον όπου απλώς «εκτελείται» η εργασία ανεξάρτητα από τον χρήστη.

Με αφορμή το παραπάνω σκεπτικό, χρησιμοποιήθηκαν φυτά τα οποία πέρα από τον διακοσμητικό τους χαρακτήρα λειτουργούν και ως στοιχείο διαμόρφωσης «εξωτερικού περιβάλλοντος» με σκοπό να αναμειχθούν οι γραμμές κλειστού και ανοιχτού χώρου. Το στοιχείο αυτό άλλωστε θα εξελιχθεί και θα μεταλλαχθεί με τον χρόνο ανάλογα με την πορεία των ίδιων των φυτών.

Ο δημιουργικός χώρος της σύνθεσης και της παραγωγής έχει σχεδιαστεί σαν ένα κιόσκι υπαίθριας αγοράς, παραπέμποντας στην βουή της πόλης, τονίζοντας τον «εργαστηριακό» του χαρακτήρα. Απομονώνεται από τον υπόλοιπο χώρο, αν αυτό χρειαστεί, με μια συρόμενη γυάλινη τζαμαρία, όπου η κρεμαστή φύτευση λειτουργεί και ως οπτικό διαχωριστικό.

Ο χώρος των παρουσιάσεων και συναντήσεων έχει αντιμετωπιστεί ως μια σπιτική τραπεζαρία λουσμένη στο φως της πόλης, εξοπλισμένη με vintage έπιπλα προκειμένου να εντείνει αυτόν ακριβώς τον χαρακτήρα των «σπιτικών αναμνήσεων». Όλες οι διαστάσεις των εξωτερικών κουφωμάτων έχουν μεγεθυνθεί για να «εισχωρήσουν» οι εικόνες της πόλης στο μέγιστο μέσα στον χώρο.

Η συνολική προσέγγιση είναι να δημιουργηθεί ένα εργασιακό περιβάλλον με έντονο προσωπικό χαρακτήρα που συνδυάζει λειτουργικότητα και οικεία ατμόσφαιρα. Σκοπός είναι όλοι οι συμμετέχοντες, είτε είναι χρήστες, φίλοι ή επισκέπτες συνεργάτες και πελάτες να αισθανθούν «σαν το σπίτι τους» με δημιουργική διάθεση και ευρηματικότητα αντλώντας έμπνευση από το γραφείο.

Σχεδιασμός:
Φωτογράφηση:

Read Also...

Submit a Project

  •  
     
     
    Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUBMIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.