Olea House

Το κτίριο βρίσκεται στα νότια προάστια της Πάτρας, σε μία αστική περιοχή εντός των ορίων του γενικού πολεοδομικού σχεδίου, με κύρια χαρακτηριστικά το μικρό πλάτος των δρόμων και την αραιά δόμηση. Ο σχεδιασμός του έργου αφορά στη δημιουργία δύο νέων, ανεξάρτητων, ισόγειων κατοικιών, με σεβασμό στην ιδιωτικότητα της κάθε μίας.

Η βασική ιδέα διαμορφώνεται γύρω από τη δημιουργία μίας ενιαίας κτιριακής δομής, σε εγκάρσια διάταξη, η οποία φιλοξενεί δύο κατοικίες, μία κύρια και μία δευτέρουσα, με εν σειρά τοποθέτηση. Η κοινή τυπολογία, προσαρμοσμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε κατοικίας, δημιουργεί μία σύνθεση με κοινό επίπεδο αναφοράς και κοινό αρχιτεκτονικό συντακτικό. Αποτέλεσμα της τυπολογίας αυτής είναι η κοινή ανάγνωση των δύο κτιριακών δομών ως ένα κτίριο, αντί για δύο τελείως μεμονωμένα.

Ένα από τα βασικά αιτήματα του ιδιοκτήτη ήταν η απόδοση ιδιαίτερης έμφασης στον σχεδιασμό των εξωτερικών χώρων της. Αυτή αποτελεί την αφετηρία για την οργάνωση τόσο των εσωτερικών όσο και των εξωτερικών χώρων και διαμορφώνει την αντίληψη για την αξιοποίηση του υφιστάμενου ελαιώνα του οικοπέδου. Έτσι, δημιουργείται ένας ημιυπαίθριος χώρος με βασικό και κυρίαρχο στοιχείο την ελιά, η οποία τοποθετείται στο κέντρο του κτιρίου, με το σύνολο των χώρων να αναπτύσσεται γύρω από αυτήν.

Η αρχιτεκτονική προσέγγιση της κύριας κατοικίας περιλαμβάνει δύο καθαρές ζώνες, αυτή του καθιστικού-κουζίνας-τραπεζαρίας και αυτή των υπνοδωματίων, οι οποίες συνδέονται με έναν διαμπερή, προστατευμένο, ημιυπαίθριο χώρο διημέρευσης. Ο επιμήκης άξονας κίνησης ενοποιεί τις επιμέρους λειτουργίες, σε μια εναλλαγή κλειστού και ημιυπαίθριου χώρου.

Τα μεγάλα συρόμενα υαλοστάσια του καθιστικού ενώνουν το εσωτερικό με το εξωτερικό, και δημιουργούν έναν μεγάλο, ανοιχτό, χώρο διαμονής σε συνέχεια με τον ημιυπαίθριο, επιτυγχάνοντας μια ολοήμερη υπαίθρια κατοίκηση. Οι εσωτερικοί χώροι έχουν τη δυνατότητα να εξαπλωθούν προς τα έξω, εκτείνοντας με αυτόν τον τρόπο τα όριά τους ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες. Αυτή η διάρθρωση παρέχει πολλαπλά σενάρια χρήσης και συνθέτει ένα αέναο παιχνίδι ανάμεσα στο ”μέσα“ και το ”έξω“.

Η δημιουργία ενός εσωτερικού αιθρίου, μέσω της διαμόρφωσης ενός κατάλληλου ανοίγματος στην πλάκα του δώματος, στοχεύει στην άμεση παρουσία του φυσικού φωτός και τον διαρκή φυσικό αερισμό. Παράλληλα, ο χώρος του αιθρίου αποτελεί τον απαραίτητο, ”ανοικτό“, χώρο εκτόνωσης αλλά και ιδιωτικότητας για τη λειτουργία της κατοικίας.

Η κύρια είσοδος τοποθετείται εγκάρσια στην κατοικία, σε σχέση με τον κυρίαρχο επιμήκη άξονά της και η μνημειακή της κλίμακα, σε συνδυασμό με την υποχώρηση της θέσης της κεντρικής θύρας, τονίζει με έμφαση την είσοδο του κτιρίου και εισάγει τον επισκέπτη σταδιακά στο εσωτερικό του.

Το κυρίαρχο υλικό είναι το εμφανώς ανεπίχριστο σκυρόδεμα, το οποίο εφαρμόζεται περιμετρικά του κτιρίου. Έτσι επιτυγχάνεται η ενοποίηση των δύο κτιρίων, η δημιουργία ημιυπαίθριων χώρων και το ενιαίο καδράρισμα των όψεων. Το κτίριο ανασηκώνεται από το έδαφος και δημιουργεί μία ιδιαίτερη εικόνα αιώρησης της ισχυρής δομής του σκελετού του.

Με τη λιτότητα της κατασκευής, την ανάδειξη του στατικού και δομικού ρόλου του κάθε στοιχείου και τη χρήση ακατέργαστων υλικών, υλοποιείται η σύνθεση ενός λειτουργικού κτιρίου με έντονο χαρακτήρα, που είναι αναγνωρίσιμο και αποτελεί τοπόσημο για τον αστικό ιστό της περιοχής.

Αρχιτεκτονική:

Read Also...

Submit a Project

  •  
     
     
    Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUBMIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.