Οxygen_cover

Oxygen στο Μαρούσι

Με ιδιαίτερο, σύγχρονο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και σεβασμό στο περιβάλλον, το Oxygen θα είναι το πρώτο κτίριο κατοικιών στην Ελλάδα με διεθνή πιστοποίηση αειφορίας BREEAM. Μία ακόμη καινοτομία του έργου είναι ότι θα είναι το πρώτο κτίριο κατοικιών τέτοιας κλίμακας που θα ολοκληρωθεί μετά την πανδημία και θα ενσωματώνει τις αλλαγές που αυτή έχει επιφέρει στο τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε.

Ολιστικός βιοκλιματικός αρχιτεκτονικός σχεδιασμός

Με θέα το ΟΑΚΑ, το “Oxygen” αποτελείται από 32 κατοικίες ενός, δύο ή τριών υπνοδωματίων, που αναπτύσσονται σε ένα ή δύο επίπεδα. Το Οξυγόνο αποτελεί το πιο βασικό στοιχείο της φύσης και καθορίζει την ποιότητα ζωής μας. Με την ίδια λογική, στόχος της μελέτης, πέρα από το άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα, ήταν η εφαρμογή ενός αρχιτεκτονικού σχεδιασμού που θα έδινε ολιστικές λύσεις σε τομείς όπως η υγεία και ευεξία, η βιοκλιματική καινοτομία, τα οικολογικά υλικά, oι μέθοδοι κατασκευής, η διαχείριση νερού και αποβλήτων.

Διεθνής πιστοποίηση BREEAM

Το έργο έχει λάβει ήδη πιστοποίηση BREEAM στο στάδιο του σχεδιασμού, ενώ με την ολοκλήρωση του έργου θα ελεγχθεί και θα πιστοποιηθεί σε «Post Construction Stage». Ο έλεγχος από τον ανεξάρτητο Βρετανικό φορέα BRE, ο οποίος έχει στον ενεργητικό του πιστοποιημένα έργα σε 89 χώρες, εξασφαλίζει μετρήσιμα αποτελέσματα όχι μόνο κατά τη διάρκεια της μελέτης και της κατασκευής αλλά και κατά τη διάρκεια λειτουργίας του κτιρίου. Απαραίτητη προϋπόθεση και καινοτόμα προσέγγιση για τα Ελληνικά δεδομένα αποτέλεσε η πολύ στενή συνεργασία μεταξύ του αρχιτεκτονικού γραφείου, των μηχανικών, της εταιρείας ανάπτυξης αλλά και ενός μεγαλύτερου συνόλου ανθρώπων που συμπεριλαμβάνει περιβαλλοντολογικούς συμβούλους, την τοπική κοινωνία, τον Δήμο και τους ιδίους τους ένοικους .

Σύγχρονη αρχιτεκτονική και ποιότητα ζωής

Το κτίριο σχεδιάστηκε με έμπνευση από τα βασικά στοιχεία της φύσης, όπως είναι το νερό, η Γη και ο ουρανός. Ο κυματισμός στις όψεις των εξωστών δημιουργεί χώρους πρασίνου και ταυτόχρονα διαχωρίζει τις κατοικίες. Οι κολώνες σε σχήμα “Υ” παραπέμπουν σε κορμό δένδρου και επισημαίνουν τον αειφόρο χαρακτήρα του κτιρίου.

Τα μεγάλα ανοίγματα, οι ιδιόχρηστοι κήποι στο ισόγειο και οι γενναιόδωροι εξώστες με τις ζαρντινιέρες στους ορόφους, προσδίδουν ποιότητα ζωής και σηματοδοτούν τον αειφόρο σχεδιασμό ο οποίος γίνεται αντιληπτός από τους κατοίκους, κυρίως βιωματικά και όχι μόνο ως αποτέλεσμα των χαμηλών ενεργειακών καταναλώσεων.

Σχεδιασμός της εισόδου

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην είσοδο του κτιρίου. Το διώροφο ύψος της πιλοτής, με τα κυκλικά πατήματα που επιπλέουν πάνω σε υδάτινη επιφάνεια και τα ιδιαίτερα φυτά γύρω από το νερό, δεν αποτελούν απλά ένα εντυπωσιακό σκηνικό άλλα έχουν ουσιαστικό χαρακτήρα. Σηματοδοτούν μεταφορικά αλλά και λειτουργικά το πέρασμα από την έντονη καθημερινότητα του έξω στη ζεστασιά της οικίας.

Φυτεμένοι εξώστες και στρατηγικές αειφορίας

Τα μικρά μποστάνια στους εξώστες δίνουν τη δυνατότητα στους ενοίκους να καλλιεργούν τα δικά τους μυρωδικά για την κουζίνα τους. Η παροχή ηλεκτρικής φόρτισης σε κάθε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτου, η δυνατότητα ανακύκλωσης και κομποστοποίησης καθώς και η εύκολη παρακολούθηση των καταναλώσεων της κατοικίας μέσα από ειδικό σύστημα και εφαρμογές είναι κάποιες από τις στρατηγικές αειφορίας που ενθαρρύνουν τον ένοικο να υιοθετήσει ένα σύγχρονο οικολογικό τρόπο ζωής. Όλα τα διαμερίσματα είναι εξοπλισμένα με smart home, με έξυπνο φωτισμό, ρολά ασφαλείας, σενάρια αφύπνισης/ ύπνου, αναχώρησης/άφιξης, φωνητικές εντολές και έξυπνους διακόπτες.

Οι ιδιωτικοί και κοινόχρηστοι υπαίθριοι χώροι του συγκροτήματος

Κάθε κατοικία έχει από ένα τουλάχιστον πλήρως εξοπλισμένο Home Office ενώ δόθηκε μεγάλη έμφαση τόσο στους ιδιωτικούς όσο και στους κοινόχρηστους ανοιχτούς και υπαίθριους χώρους. Σχεδιάστηκε αποκλειστικά για τους ενοίκους ένα ιδιαίτερο υπαίθριο στεγασμένο γυμναστήριο που περιβάλλεται από πράσινο και είναι κατάλληλο για εκγύμναση όλο το χρόνο. Παράλληλα, δημιουργήθηκε ένας μαγευτικός ανοιχτός στεγασμένος χώρος με κατακόρυφους κήπους για την κοινωνικοποίηση των ενοίκων μεταξύ τους. Στον χώρο αυτόν διατίθενται επίσης ισχυρό wifi και πρίζες, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα περιβάλλον κατάλληλο για να λειτουργήσει και ως outdoor home office για τους ένοικους.

Αρχιτεκτονική τοπίου για το Ολυμπιακό Πάρκο

Η αρχιτεκτονική τοπίου έχει έντονα τα κυκλικά στοιχεία και μοτίβα παραπέμποντας στους Ολυμπιακούς κύκλους και το Ολυμπιακό στάδιο που βρίσκεται ακριβώς απέναντι. Οι Pieris.Architects σχεδιάζοντας με στοιχεία έκπληξης και με ευφάνταστες αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες θέλησαν να δημιουργούν ένα κτίριο με οικολογική ευαισθησία που δίνει στον ένοικο την δυνατότητα ενός οικολογικού τρόπου ζωής, την αίσθηση διαφυγής και ένα πραγματικό καταφύγιο από την έντονη καθημερινότητα.

Αρχιτεκτονική μετά την πανδημία

Η μελέτη του κτιρίου ολοκληρώθηκε μέσα στην πανδημία, οπότε το αρχιτεκτονικό γραφείο Pieris.Architects έθεσε ως πρωταρχικό στόχο την επανερμηνεία της τυπολογίας της Ελληνικής πολυκατοικίας ώστε να ανταποκρίνεται στον σημερινό και μελλοντικό τρόπο ζωής. Έχοντας ζήσει αρκετούς μήνες μέσα στο σπίτι λόγω των lockdown και της εργασίας κατ’ οίκον, ο καθένας πλέον από εμάς έχει συνειδητοποιήσει πόσο σημαντική είναι ακόμα και η κάθε γωνιά του σπιτιού μας. Οι Pieris.Architects δημιούργησαν λειτουργικούς χώρους με ζεστά χρώματα και υφές, άνετους αποθηκευτικούς χώρους και εργονομικές κουζίνες. Εκπονήσαν ειδική μελέτη φωτισμού ώστε όλα τα διαμερίσματα να εκμεταλλεύονται με το καλύτερο δυνατό τρόπο το φυσικό φως και ταυτόχρονα να επιτυγχάνεται η καλύτερη θερμική άνεση των ενοίκων.

Στόχος της συνεργασίας της Sustain με τους Pieris Architects είναι η δημιουργία του Oxygen να αποτελέσει τοπόσημο για την περιοχή και να αποτελέσει πρότυπο μοντέλο σχεδιασμού για τη βιώσιμη ανάπτυξη σύγχρονων οικιστικών έργων την μετά covid εποχή.

Projects

Αρχιτεκτονική:
Ανάπτυξη:
Φωτορεαλισμός:
Xenia
ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ

Read Also...

Submit a Project

  •  
     
     
    Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUBMIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.