Pavilion house

Pavilion house

Πρόκληση του σχεδιασμού ήταν να χωρέσουν τέσσερις όροφοι σε οικόπεδο περιορισμένης έκτασης, που θα φαίνονταν ως δύο, στην πόλη Ramat Hasharon στο Ισραήλ.
Τεντώνοντας, επεκτείνοντας και ανυψώνοντας τον κύριο ορθογώνιο όγκο, η αρχιτέκτων κατάφερε να κρύψει τρεις ορόφους μέσα του και να δημιουργήσει μια -σαν περίπτερο- κατοικία 220m2. Το «κουτί» απαλύνεται με το λεπτό πλαίσιο που δημιουργούν η υπερυψωμένη πλάκα δαπέδου από σκυρόδεμα και η πολύ λεπτή πλάκα οροφής που συνδέονται με διαγώνια πλευρικά τοιχώματα.
Ο τέταρτος όροφος τοποθετείται πάνω στο κουτί του κυρίου όγκου σαν λευκός κύβος, χωρίς εμφανή ανοίγματα. Η έλλειψη διακοσμητικών και λειτουργικών στοιχείων συμβάλλουν στην απόκρυψη της παρουσίας του. Μια κάθετη σχισμή στον κύβο δημιουργεί μια εσωτερική αυλή η οποία επιτρέπει τον φυσικό αερισμό και φωτισμό του εσωτερικού του, διασπώντας παράλληλα τον όγκο του και απαλύνοντας τη γεωμετρία του.
Η σιδερένια κλίμακα που συνδέει τους τέσσερις ορόφους έχει μια διακοσμημένη επιφάνεια που διαπερνά την κατοικία από πάνω προς τα κάτω. Το ίδιο μοτίβο επαναλαμβάνεται στην εξωτερική περιμετρική περίφραξη.
Κατά μήκος της δυτικής πρόσοψης, κάθετες σιδερένιες περσίδες δημιουργούν μια νησίδα μπροστά από τους εξωτερικούς τοίχους, που προσφέρει μια ελαφρότητα στο εσωτερικό της κατοικίας. Κατά τη δύση του ήλιου, διαφορετικά μοτίβα σκίασης «χρωματίζουν» τους τοίχους της.
Το υπερυψωμένο δάπεδο από σκυρόδεμα της εισόδου προεκτείνεται ως τη βεράντα και τη νησίδα των περσίδων, επιτρέποντας στην ποώδη χαμηλή βλάστηση να περιβάλλει την κατοικία σαν χαλί.

Μελέτη:
Φωτογράφηση:
Amit Geron
Posted in Architecture and tagged , .

Read Also...

Submit a Project

  • Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Well.. fill in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUMBIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.