Suspended opulence

Η κατοικία βρίσκεται στην κορυφή ενός απόκρηµνου λόφου, στην είσοδο του κόλπου του λιµανιού της Σερίφου, σε µια τοποθεσία µε εξαιρετική θέα προς το πέλαγος και το νησί. Το τοπίο είναι λιτό, άγριο και απόκρημνο, αλλά με ανθρώπινη κλίμακα. Πρόθεση της μελέτης ήταν η κατοικία να εντάσσεται σ’ αυτό το πνεύμα με τα υλικά, τον τρόπο κατασκευής και τη φιλοσοφία του σχεδιασμού της. Έτσι, το σπίτι αποτελεί μια μινιμαλιστική σύνθεση, χωρίς κάτι περιττό ή επιτηδευμένο, όπως και τα κελιά που είναι διάσπαρτα σ’ όλη τη Σέριφο.

Η κατοικία αποτελείται από δύο βασικές στάθμες. Η πρώτη στάθμη «ενσωματώνεται» στο έδαφος και φιλοξενεί δύο ξενώνες, στο ίδιο επίπεδο με την πισίνα. Η δεύτερη στάθμη, όπου και η κυρίως κατοικία, είναι σχήματος π, μεταξύ των σκελών του οποίου δημιουργείται μία αυλή με Ν-ΝΔ προσανατολισμό, προστατευμένη από τους έντονους βοριάδες και με θέα στο πέλαγος.

Η κυρίως κατοικία έχει δύο υπνοδωμάτια με τα λουτρά τους, wc, αποθήκη, κουζίνα και καθιστικό.

Η κουζίνα λειτουργεί ως χώρος συνδετικός των λειτουργιών του σπιτιού, γι’ αυτό και δεν προβάλλει σαν όγκος, αλλά ορίζεται από τα υπόλοιπα στερεά της σύνθεσης. Μεταξύ της κουζίνας και του βραχώδους λόφου βρίσκεται μία δεύτερη δροσερή αυλή με Β-ΒΑ προσανατολισμό και θέα στο λιμάνι, που χρησιμοποιείται όταν δεν πνέουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι.

Design by:

OM-MELETITIKI

George Stathopoulos

Photos by:

Julia Klimi

[/vc_column]

Read Also...

Submit a Project

  • Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Well.. fill in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUMBIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.