Βιβλιοπωλείο Ψυχογιός

Η ναυαρχίδα των καταστηµάτων Ψυχογιός βρίσκεται σε µία από τις πιο δηµιουργικές πνευµατικά περιοχές της Αθήνας, λίγα βήµατα από το Πανεπιστήµιο και τη Βουλή των Ελλήνων και αναπτύσσεται σε τέσσερα επίπεδα:

Το ισόγειο 170m2 και τον όροφο 125m2 για έκθεση και πώληση βιβλίων, το πατάρι 56m2 µε χώρο πολλαπλών χρήσεων για συνεδριάσεις, παρουσιάσεις, προβολές, µε χώρο γραφείου και βοηθητικούς χώρους και το υπόγειο 100m2 µε χρήση αποθήκης. Τα τέσσερα επίπεδα συνδέονται µεταξύ τους οπτικά µε φαρδιά κλίµακα µε γυάλινα στηθαία ορατή από κάθε σηµείο του καταστήµατος  και ανελκυστήρα φορτίων για την εύκολη µεταφορά και διανοµή των βιβλίων στις περιοχές των πωλήσεων. Όλα τα υπέργεια επίπεδα συνενώνονται οπτικά µε τη διπλού ύψους πρόσοψη, που αποπνέει µια ”µνηµειακή ελαφρότητα”, η οποία υπογραµµίζεται από την ειδική κατασκευή υαλοπετάσµατος, που επιτρέπει την πλήρη θέαση στο εσωτερικό του καταστήµατος από έξω. Οι εσωτερικές επιφάνειες πλαισιώνονται από τις ξύλινες επενδύσεις που καλύπτουν το δάπεδο του ισογείου και την οροφή του 1ου ορόφου βοηθώντας στην αντίληψη του µεγέθους του εκθεσιακού χώρου ενώ ενδιάµεσα και σε υποχώρηση ο λευκός όγκος της οροφής ισογείου έχει την τάση να χάνεται ανάµεσα στα χρώµατα και σχήµατα των επίπλων και των γεωµετρικών παραµορφώσεων που δηµιουργεί ο φωτισµός. Ο φωτισµός αποτελεί θεµελιώδες στοιχείο για κάθε χώρο πώλησης και ειδικότερα για ένα βιβλιοπωλείο.  Στη συγκεκριµένη περίπτωση ο φυσικός φωτισµός εξασφαλίζεται από το µεγάλο άνοιγµα της όψης και συµπληρώνεται από τεχνητό φωτισµό τεχνολογίας led χαµηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Τα περιµετρικά φωτιστικά φωτίζουν σωστά τα εκτεθειµένα σε ράφια προϊόντα ενώ µεγαλύτερα φωτιστικά σώµατα που αναρτώνται στους κεντρικούς χώρους του καταστήµατος εστιάζουν στα τραπέζια – πάγκους σαν να θέλουν να τραβήξουν την προσοχή από τα ράφια αφήνοντας τον υπόλοιπο χώρο στη σκιά. Επιπρόσθετα, ενσωµατωµένες γραµµές φωτισµού στην οροφή σε ρυθµική διάταξη βοηθούν τον επισκέπτη στην αντίληψη της κλίµακας του χώρου. Τέλος, τα έπιπλα σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να φιλοξενούν και όχι να ανταγωνίζονται τα προϊόντα. Τα χρησιµοποιούµενα υλικά είναι κυρίως το µέταλλο µε λευκή ηλεκτροστατική βαφή και ξύλινες επιφάνειες από σφένδαµο. Σε αντίθεση οι περιοχές του παιδικού βιβλίου ενδυναµώνονται από φωτεινά χρώµατα και απαλά ευφάνταστα σχήµατα.Το σύνολο συµπληρώνεται από µερικά έπιπλα σχεδιασµένα από επώνυµο οίκο, φωτιζόµενα σηµεία οπτικής επικοινωνίας και επίτοιχες οθόνες προβολών.

Αρχιτεκτονική μελέτη:
Φωτογράφηση:
Χρήστος Κοντσαλούδης
ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΠΡΟΣΟΨΗ

Read Also...

Submit a Project

  •  
     
     
    Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUBMIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.