Οργάνωση της κυκλοφορίας

Η κατοικία βρίσκεται σε δρόμο με συνεχόμενο μέτωπο κτιρίων τα οποία έχουν ίδιο μήκος όψης και ίδια κάτοψη. Μία στενή και σκοτεινή είσοδος οδηγούσε προς τον φωταγωγό, γύρω από τον οποίο συγκεντρώνονταν οι χώροι διαβίωσης. Η κουζίνα και το δωμάτιο εξυπηρετήσεων βρίσκονταν σε μία επέκταση, σε άσχημη κατάσταση. Ενώ η αυλή είχε νότιο προσανατολισμό, ο φωτισμός ήταν περιορισμένος. Επίσης, εξαιτίας των χαμηλοτάβανων χώρων, η κατοικία είχε αποπνικτική αίσθηση, ενώ μεγάλη επιφάνεια αποδιδόταν στην κυκλοφορία και το κλιμακοστάσιο.

Κατά την ανακαίνιση, μεγάλη προσοχή δόθηκε στη διατήρηση των υπαρχόντων δομικών στοιχείων. Οι ψευδοροφές καθαιρέθηκαν, αποκαλύπτοντας τα χαρακτηριστικά ξύλινα δοκάρια, ενώ οι τούβλινες μεσοτοιχίες έμειναν ανεπίχριστες, προσδίδοντας στον χώρο ιδιαίτερη υφή. Το διάγραμμα της κάτοψης διατηρήθηκε, όμως οργανώθηκε από την αρχή η κυκλοφορία ώστε να δημιουργηθούν νέοι λειτουργικοί και αποθηκευτικοί χώροι. Όλη η προσοχή στράφηκε στο να μετατραπούν σε βιώσιμους οι χώροι που πριν ήταν υπολειμματικοί.

Η νέα επέκταση έχει κεκλιμένη οροφή που ακολουθεί τη ρυμοτομική γραμμή του οικοπέδου και λειτουργεί σε επίπεδο πόλης, αποκαθιστώντας τη συνέχεια ανάμεσα στις γειτονικές ιδιοκτησίες. Το καθιστικό και η τραπεζαρία βρίσκονται στο κατώτερο επίπεδο ώστε οι κάτοικοι να απολαμβάνουν την ατμόσφαιρα του κήπου. Η διαφανής επέκταση, η οποία αποτελείται από δύο επίπεδα με μεγάλα ανοίγματα, εξοπλίστηκε με ένα ανοιχτό πατάρι, επιτρέποντας άπλετο φυσικό φωτισμό και ανοίγοντας θέες προς τον κήπο. Ενώ το πατάρι ανοίγει τον χώρο σε ύψος, επιτρέπει επίσης τη θέα από τα διαφορετικά δωμάτια.

Στο εσωτερικό, τα υπάρχοντα ξύλινα δοκάρια και οι τούβλινοι τοίχοι έρχονται σε ευχάριστη αντίθεση με την ελαφριά ξύλινη κατασκευή της επέκτασης. Το δάπεδο, το οποίο διαστρώνεται με ανοιχτόχρωμα πλακίδια, εντείνει την αντίθεση ανάμεσα στο παλιό και το νέο. Σε ολόκληρη την κατοικία, στιβαρά υλικά συνδυάζονται με μαλακότερα και πιο ελαφριά: Για παράδειγμα, η κουζίνα επενδύεται με πράσινο, αδιάβροχο MDF σε συνδυασμό με πάγκο από ανοξείδωτο χάλυβα. Οι διαγραμμίσεις προσθέτουν μια ενδιαφέρουσα υφή και δημιουργούν ένα παιχνίδι με το φως.

Στην άνοδο προς τον όροφο βρίσκεται ένα γραφείο με θέα προς το πατάρι και τον κήπο, ενώ τα ίδια πλεονεκτήματα διαθέτει το υπνοδωμάτιο. Το μπάνιο / dressing room συνδέεται με το υπνοδωμάτιο ενώ το WC απομονώνεται για να ελαχιστοποιήσει τις άχρηστες γωνίες και κινήσεις.

Ο δεύτερος όροφος, η σοφίτα, ανοίγει τελείως και οργανώνεται με γυάλινο διαχωριστικό με τρία συρόμενα φύλλα. Οι πόρτες ανοίγονται προς ένα δεύτερο μπάνιο και ένα δωμάτιο πολλαπλών χρήσεων το οποίο μελλοντικά θα χωριστεί σε δύο παιδικά δωμάτια.

Η ατμόσφαιρα του κήπου εμπνέεται από ένα ταξίδι των ιδιοκτητών στις “Termas Geometricas” στη Χιλή, με χαρακτηριστική ησυχία και πλούσια βλάστηση.

Σχεδιασμός:
Φωτογράφηση:
ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ

Read Also...

Submit a Project

  •  
     
     
    Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUBMIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.