10th Avenue

Οι ιδιοκτήτες της ελεύθερης διπλοκατοικίας στη συνοικία Rosemont του Μόντρεαλ επιθυμούσαν να μετατρέψουν το ισόγειο και το ημιυπόγειο στην προσωπική τους κατοικία, αφήνοντας τον όροφο για ενοικίαση. Επιλέον, ήθελαν να δημιουργηθεί περιμετρικός κήπος και μία βεράντα, σε σύνδεση με το καθιστικό.

Πρώτη κίνηση των αρχιτεκτόνων ήταν να οργανώσουν από την αρχή τα κατακόρυφα χωρίσματα ώστε να επιτρέψουν ρευστές κινήσεις και χώρους καθαρούς, με καλές αναλογίες και χωρίς εμπόδια.

Στην εξωτερική όψη σχεδιάστηκαν πολλά νέα ανοίγματα για να υπάρχει φυσικό φως καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Επίσης, αφαιρέθηκε τμήμα του δαπέδου για να δημιουργηθεί ένας μεγάλος χώρος διπλού ύψους για τη νέα σκάλα, ενισχύοντας την αίσθηση της συνέχειας ανάμεσα στα δύο επίπεδα. Ένα μεγάλο στοιχείο από αδιαφανές γυαλί ανάμεσα στο γραφείο και τη σκάλα επιτρέπει στους χώρους να παραμένουν φωτεινοί, διατηρώντας την ιδιωτικότητά τους.

Ο φωτισμός αντιμετωπίζει λειτουργικές ανάγκες και συμβάλλει στη δημιουργία της κατάλληλης ατμόσφαιρας.

Οι αρχιτέκτονες σχεδίασαν πολλά στοιχεία της σταθερής επίπλωσης για τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων. Η σταθερή επίπλωση λειτουργεί επίσης ως διαχωριστικό, καθορίζοντας τους επιμέρους χώρους.

Μεγάλη σημασία δόθηκε στη λεπτομέρεια και στην επιλογή των υλικών. Λευκή δρυς, γυαλισμένο μπετόν και λακαριστά πάνελ σε χρώμα λευκό ή ανθρακί είναι τα βασικά υλικά διαμόρφωσης του χώρου.

Η συνέχεια των υλικών στο εσωτερικό της κατοικίας συμβάλλει στην ενίσχυση της εντύπωσης ρευστότητας ανάμεσα στους χώρους. Ο ξύλινος όγκος στα όρια του διαδρόμου του ισογείου, ο οποίος επενδύεται με πάνελ λευκής δρυός, γυρίζει προς το καθιστικό και μετατρέπεται σε αποθηκευτικό έπιπλο της τραπεζαρίας. Με τον ίδιο τρόπο, τα λευκά λακαριστά πάνελ στη σταθερή επίπλωση της κουζίνας γίνονται το υλικό επένδυσης των τοίχων του κλιμακοστασίου και κατεβαίνουν στο υπόγειο.

Επιπλέον υλικά προστίθενται στην επιλεγμένη παλέτα, όπως μπρούντζινες λεπτομέρειες στα φωτιστικά σώματα και μωσαϊκό από λευκό μάρμαροCarrara στις επιφάνειες του μπάνιου στο ισόγειο.

Το γυαλισμένο μπετόν βρίσκεται σε διάφορα σημεία του έργου: Χρησιμοποιείται ως χυτή πλάκα αλλά και ως προκατασκευασμένα στοιχεία σε επενδύσεις τοίχων και σκαλοπάτια.

Στο μπάνιο του υπογείου, τα πάνελ από γυαλισμένο μπετόν χρησιμοποιούνται σαν το δάπεδο να ανεβαίνει στους τοίχους. Οπτικά, το μπάνιο διαιρείται σε δύο μέρη: μία στεγνή περιοχή με μπετόν, όπου κυριαρχεί ένα έπιπλο από λευκή δρυ, καθώς και μία υγρή περιοχή που επενδύεται με μικρά κεραμικά πλακίδια.

Σχεδιασμός:
Φωτογράφηση:

Tags

ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ

Read Also...

Submit a Project

  •  
     
     
    Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUBMIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.