29 ° Villa.

Η κατοικία, επιφάνειας 200m², βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Κολυμβαρίου, τόπου χαρακτηριστικής ομορφιάς.

Η έντονη κλίση του εδάφους και ο προσανατολισμός του οικοπέδου προς τον κατάφυτο με ελαιώνες κάμπο, όρισαν και τις βασικές αρχές του σχεδιασμού. Κύριο μέλημα στάθηκε η εναρμόνιση του νέου κτιρίου με το ανάγλυφο και η ένταξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών, που συνθέτουν το συγκεκριμένο τόπο (ελιές, βράχια, φρύγανα), σε μια αρχιτεκτονική πρόταση.

Το κτίριο οργανώνεται σε τρία επίπεδα, παράλληλα με τις ισοϋψείς καμπύλες και με την πρόσβαση να γίνεται από επάνω προς τα κάτω. Η κυρίως κατοικία επιμερίζεται σε δύο επίπεδα. Το master bedroom με το ιδιωτικό μπάνιο βρίσκεται στο υψηλότερο. Στο ενδιάμεσο, η κουζίνα με το καθιστικό, τους χώρους ύπνου, τα μπάνια και τους χώρους αποθήκευσης ενώ στο χαμηλότερο επίπεδο ξενώνας, ο οποίος διαθέτει αυτονομία με ιδιωτική πρόσβαση και εξωτερικό χώρο.

Εναρκτήρια σχεδιαστική χάραξη αποτέλεσε το πέτρινο τείχος, το οποίο παραλαμβάνει και συγκρατεί την κλίση του εδάφους, «αφήνοντας» από τη μια πλευρά του τις κύριες χρήσεις (υπνοδωμάτια, κουζίνα, καθιστικό) να εκτονωθούν προς τη θέα, αποκρύπτοντας παράλληλα στην πίσω πλευρά του τις δευτερεύουσες.

Ο ίδιος, συγχρόνως, ορίζει την πορεία προς το κτίριο παραλαμβάνοντας την εξωτερική σκάλα και ταυτόχρονα, δημιουργεί την είσοδο προς την κατοικία και τον ξενώνα.

Προκύπτει έτσι, ένα κτίριο εν μέρει υπόσκαφο και σε οριζόντια διάταξη, το οποίο εν συνεχεία, προσαρμόζεται στο έδαφος και στο τοπίο, μέσω μιας ποικιλίας επιπέδων εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Προς αυτή την κατεύθυνση, συμβάλλει και η στροφή του όγκου του, ώστε να ενταχθεί ήπια στο έδαφος ο ξενώνας και ο εξωτερικός του χώρος.

Οι επιμέρους κτιριακοί όγκοι, ενώνονται μέσω της ενιαίας πλάκας. Η ίδια λειτουργεί ως στέγαστρο στην συμφωνία πλήρους – κενού που δημιουργείται στο ενδιάμεσο επίπεδο αλλά και ως εξωτερικός χώρος του master bedroom.

Επιπρόσθετα, καθώς η κατοικία κλιμακώνεται στην κατωφέρεια, αφήνεται ορατό από το επίπεδο του δρόμου, μόνο το φυτεμένο δώμα του γκαράζ και η είσοδος και κανένα μέρος του δομημένου όγκου, ελαχιστοποιώντας το οπτικό αποτύπωμα.

Οι εξωτερικοί ζωτικοί χώροι, όπως και η πισίνα διαμορφώνονται σε επίπεδα με τρόπο οργανικό, ώστε πάντα να βρίσκονται σε άμεση σχέση με το φυσικό έδαφος. Βράχια και φρύγανα πλέκονται με το δομημένο στοιχείο, τα εξωτερικά επίπεδα και τις προσβάσεις, συνθέτοντας μια αρμονική συνύπαρξη αρχιτεκτονικής και φύσης.

Τα υλικά που προτείνονται, κινούνται επίσης στην ίδια φιλοσοφία. Αδρός σοβάς σε χρώμα τερακότας, αφομοιώνει τα εξωτερικά χτιστά στοιχεία στο τοπίο. Η πέτρα στο χαρακτηριστικό τείχος, λειτουργεί ως φόντο του κτιριακού όγκου, ο οποίος μέσω του λευκού σοβά αφήνεται να “ξεπροβάλλει” από την πλαγιά και να συνομιλήσει με το μεσογειακό τοπίο.

Projects

Σχεδιασμός:
Φωτορεαλισμός:

Read Also...

Submit a Project

  •  
     
     
    Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUBMIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.