Aνακαίνιση κατοικίας στα Νότια Προάστια

Το οροφοδιαμέρισμα στα Νότια Προάστια της Αττικής, συνολικού εμβαδού 165m², αποτελούσε ένα ευρύχωρο τυπικό διαμέρισμα πολυκατοικίας της δεκαετίας του ‘90. Βασική σχεδιαστική απαίτηση ήταν η αναδιαμόρφωση της λειτουργικής του δομής, βάσει των αναγκών και του τρόπου ζωής των νέων ιδιοκτητών. Παράλληλα, βασικό ζητούμενο ήταν η δημιουργία ενός νέου χαρακτήρα, μεσογειακού, με αναφορές στο τοπίο των ελληνικών κυκλαδίτικων νησιών διακριτικά προσαρμοσμένο στο αστικό περιβάλλον που ανήκει.

Η κεντρική συνθετική ιδέα στηρίχτηκε σε μια αρχιτεκτονική απλότητα, με καθαρές, γεωμετρικές γραμμές, διαμορφωμένη από κατασκευές λιτές, ευφάνταστες και λειτουργικές, με κοινό συνδετικό νήμα την ιδιοκατασκευή. Η αναδιοργάνωση της κάτοψης των χώρων διημέρευσης του διαμερίσματος, μέσω της καθαίρεσης επιλεγμένων τοίχων, είχε ως στόχο την άμβλυνση των ορίων διαφορετικών χρήσεων, επιτυγχάνοντας την ενοποίηση των χώρων, οπτικά και λειτουργικά, δημιουργώντας μια κοινή εμπειρία μέσω της αλληλουχίας κινήσεων. Παράλληλα, η ομοιόμορφη διάχυση του φυσικού φωτός, συντελεί στην ενοποίηση των χώρων με τη σειρά του, επιτρέποντας την αύξηση της φωτεινότητας συνολικά στο διαμέρισμα.

Η επιλογή των υλικών ακολουθεί και συνδιαμορφώνει τη συνθετική ιδέα. Η επιλογή ξύλινου δρύινου πατώματος σε όλο το διαμέρισμα εκτός των μπάνιων σε συνδυασμό με τους μονοχρωματικούς τοίχους, αποτέλεσε ένα εξαιρετικό φόντο για την υποδοχή των χειροποίητων ξύλινων κατασκευών της κουζίνας και των ντουλαπών των υπνοδωματίων. Η θεματική κουρτίνα με την αναπαράσταση μεγαλοπρεπών χαρακτήρων στην κουζίνα, τα χειροποίητα πλεκτά φωτιστικά από φυσικά υλικά, η ιδιαίτερη, πανοραμικής σύνθεσης, ταπετσαρία στην τραπεζαρία, η μασίφ ξύλινη τραπεζαρία και τα ιδιαίτερα αντικείμενα διακόσμησης συνεχίζουν την αφήγηση της συνθετικής ιδέας.

Oι αρχιτεκτονικοί χειρισμοί συντελούν στη δημιουργία μιας νέας εμπειρίας κατοίκησης, σε ένα φωτεινό, φυσικό, χειροποίητο, μελετημένο, οικείο περιβάλλον μέσω αναφορών από την κατοίκηση και το τοπίο των ελληνικών κυκλαδίτικων νησιών.

Σχεδιασμός:
Xenia
ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ

Read Also...

Submit a Project

  •  
     
     
    Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUBMIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.