Bardem στο Ελσίνκι

To cocktail bar Bardem βρίσκεται σε κεντρική τοποθεσία του Ελσίνκι. Η εγκατάσταση πολλών κτιρίων γραφείων και καταστημάτων έχει δημιουργήσει τις συνθήκες για ελκυστικές επιλογές γαστρονομίας. Για το studio Fyra, η πρόκληση ήταν να μετατρέψουν έναν διώροφο πρώην εμπορικό χώρο σε bar, με ιδέα που να συναρπάζει τους επισκέπτες και ταυτοχρόνως να προσφέρει καταφύγιο από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινής ζωής.

Αποφάσισαν να τοποθετήσουν ένα κεντρικό bar στο δωμάτιο και να το μετατρέψουν στην καρδιά ολόκληρου του εσωτερικού. Ειδικά οι καμπύλες του bar, που καλύφθηκαν με ξύλινα πάνελ σε ένα ανοιχτόχρωμο φινίρισμα, τραβούν το βλέμμα. Μπουκάλια σε τέλεια διάταξη, σε συνδυασμό με διακοσμητικά τοίχου που μοιάζουν με πίνακες ζωγραφικής, συμπληρώνουν το σκηνικό.

Η μυστηριώδης γοητεία ενός speakeasy bar ενισχύεται με τον χαμηλό, ατμοσφαιρικό φωτισμό και τα σκοτεινά χρώματα του εσωτερικού. Ένα σκούρο μπλε φόντο από βελούδινη κουρτίνα αναδίδει κλασική θεατρικότητα ενώ έπιπλα με βαθιά καθίσματα προσκαλούν τους επισκέπτες να χαλαρώσουν. Το εσωτερικό συνδυάζει το παλιό και το νέο με φυσικό τρόπο, οι κουρτίνες και τα επαναχρησιμοποιημένα έπιπλα (που επενδύθηκαν με νέα υφάσματα) δίνουν στον χώρο αίσθηση οικειότητας. Ο χαμηλός φωτισμός επίσης προστατεύει από τα αδιάκριτα βλέμματα, δημιουργώντας ειρηνική ατμόσφαιρα.

Ιδιαίτερο χαρακτήρα αποκτά ο τοίχος με τη χρήση κεραμικών πλακιδίων, τα οποία κατασκευάστηκαν με παραδοσιακή τεχνική σε κλίβανο. Οι αρχιτέκτονες χρησιμοποίησαν πλακίδια σε διαφορετικές αποχρώσεις και έπαιξαν ειδικά με τα σμάλτα υψηλής ανακλαστικότητας. «Τα πλακίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στην ιδέα μας για το εσωτερικό, μια και δίνουν ζωή στο χαμηλό, υποφωτισμένο δωμάτιο», εξηγεί η Laura Järvinen, η επικεφαλής interior designer του έργου. «Η έντονα γυαλιστερή επιφάνεια συνδυάζεται τέλεια με τα μαλακά σχήματα και τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε στο bar. Επίσης, τοποθετήσαμε τα πλακίδια σε διαδοχικές οριζόντιες σειρές και χρησιμοποιήσαμε χρωματική διαβάθμιση για να δημιουργήσουμε την τέλεια οπτική σύνδεση ανάμεσα στο δάπεδο και την οροφή».

Οι Fyra επέλεξαν τα χρώματα μεσαίο γκρι, πράσινο της ελιάς και σκούρο μπλε. Η κεντρικά τοποθετημένη λωρίδα πλακιδίων με κυματιστό προφίλ (επίσης στο πράσινο της ελιάς) δίνουν στον τοίχο μια ρυθμική, τρισδιάστατη εντύπωση και δημιουργεί διαφορετικά οπτικά εφέ, ανάλογα με το φως. Η επένδυση του πάγκου, τα φωτιστικά τοίχου και οι πτυχώσεις της κουρτίνας εξισορροπούν και προσαρμόζουν την υφή των διαδοχικών λωρίδων. Το αποτέλεσμα είναι ένα νέο και άνετο cocktail bar ως μοναδικό, αρμονικό «συνολικό έργο τέχνης».

Σχεδιασμός:
Φωτογράφηση:

Read Also...

Submit a Project

  •  
     
     
    Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUBMIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.