Geely Design Center

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Cobe από τη Δανία πρόκειται να κατασκευάσει ένα νέο, αποκλειστικό design center επιφάνειας 14,000m² για τον πολυεθνικό οργανισμό Geely Design, ο οποίος αναπτύσσει νέα σχέδια για τον Κινεζικό κολοσσό της αυτοκινητοβιομηχανίας Geely. Στο νέο κτίριο πρόκειται να αναπτυχθεί από την Geely Design, μεταξύ άλλων, το νέο brand ηλεκτρικών αυτοκινήτων Lynk&Co, σε ένα μοναδικό ερευνητικό κέντρο, το «Uni3 by Geely» πάνω στο θαλάσσιο μέτωπο του Γκέτεμποργκ, το οποίο σχεδιάζεται να έχει ολοκληρωθεί το 2022.

Το νέο design center θα είναι ένα πολυλειτουργικό κτίριο το οποίο θα αντανακλά και θα ενισχύει την ταυτότητα και τη φιλοσοφία του οργανισμού, η οποία καθορίζεται από θεματικές όπως «εξατομίκευση», «νέα τεχνολογία», «σκούρο», «αστικός χώρος» και «σεβασμός». Το νέο design center δεν είναι ένα απλό κτίριο γραφείων αλλά μοιάζει περισσότερο με τεράστια, τετραώροφη μηχανή. Διαθέτει μεγάλους χώρους για την κατασκευή φυσικών μοντέλων σε κλίμακα 1:1 καθώς επίσης και χώρους με συσκότιση όπου οι ψηφιακοί σχεδιαστές θα μπορούν να δουλεύουν σε γιγαντοοθόνες, στον εντυπωσιακό χώρο σχεδιασμού στην κορυφή του κτιρίου.

Τα εξωτερικά υλικά εμπνέονται από τον κόσμο της αυτοκινητοβιομηχανίας και από την τοποθεσία, όπου η χρήση γυαλιού και μετάλλου στην όψη και τσιμέντου στο δάπεδο δημιουργεί μια άμεση σύνδεση με τα αυτοκίνητα που σχεδιάζονται στο εσωτερικό. Με παρόμοιο τρόπο, τα υλικά του εσωτερικού χώρου εμπνέονται από το μαλακότερο εσωτερικό των αυτοκινήτων, με έμφαση στις ελαφρές κουρτίνες, τα άνετα έπιπλα και τις εκλεπτυσμένες λεπτομέρειες.

Στον πυρήνα του σχεδιασμού βρίσκεται η σχέση ανάμεσα στις ιδιωτικές και τις δημόσιες περιοχές, καθώς τα φαινόμενα αντιγραφής είναι μεγάλο πρόβλημα στην αυτοκινητοβιομηχανία, όπως και στον χώρο του σχεδιασμού γενικότερα. Η προστασία από αδιάκριτα βλέμματα της πιο ευαίσθητης δραστηριότητας, που είναι ο σχεδιασμός των αυτοκινήτων, αποκτά κομβική σημασία. Την ίδια στιγμή, το κτίριο πρέπει να μοιάζει ανοιχτό και φιλόξενο για τους επισκέπτες και την τοπική κοινωνία. Οι αρχιτέκτονες αντιμετώπισαν αυτήν την πρόκληση σχεδιάζοντας το κτίριο σε τέσσερις ορόφους, με ένα showroom στο ισόγειο το οποίο έχει πρόσβαση μέσα από μία μεγάλη δημόσια πλατεία που επεκτείνεται προς το θαλάσσιο μέτωπο. Οι ενδιάμεσοι όροφοι θα φιλοξενούν κυλικείο, χώρους συσκέψεων και γραφεία. Τέλος, στον πάνω όροφο βρίσκεται το διπλού ύψους «Δωμάτιο με τα Μυστικά», όπου οι σχεδιαστές της Geely θα έχουν στη διάθεσή τους ένα εντυπωσιακό και απολύτως περίκλειστο εργαστήριο καινοτομίας. Στο κέντρο του βρίσκεται μια βυθισμένη αυλή, όπου οι σχεδιαστές μπορούν να μεταφέρουν στον εξωτερικό χώρο τα μοντέλα των αυτοκινήτων για να διαπιστώσουν πώς αντανακλάται το φως του ήλιου στην επιφάνειά τους. Το δάπεδο της αυλής είναι η γυάλινη οροφή του κεντρικού αιθρίου, ικανή να αντέχει το βάρος των οχημάτων. Με την ίδια λογική, η όψη είναι ανοιχτή και διαφανής στο επίπεδο του ισογείου και προοδευτικά γίνεται πιο κλειστή πλησιάζοντας προς την κορυφή του κτιρίου, με τις μαύρες μεταλλικές περσίδες να πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο μεταξύ τους στην κατακόρυφη διάσταση.

Projects

Αρχιτεκτονική:
Φωτορεαλισμός:

Read Also...

Submit a Project

  •  
     
     
    Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUBMIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.