Γύρω από ένα δίχτυ

Στο σπίτι, ο χώρος ήδη χρησιμοποιείται, δεν έχει όμως ακόμα βιωθεί. Η οικογένεια, που μετακόμισε πρόσφατα, τώρα αρχίζει να τον ανακαλύπτει, μέσα από ερεθίσματα που σύντομα έγιναν οι κατευθύνσεις για τον σχεδιασμό του έργου.

Οι ιδιοκτήτες επιθυμούσαν να ανακαινίσουν και να προσαρμόσουν την κατοικία στην Courdimanche, στη Γαλλία, στον δικό τους τρόπο ζωής, ώστε αυτή να γίνει πιο άνετη και να έρθει πιο κοντά στο προσωπικό τους γούστο. Το έργο έδωσε στους αρχιτέκτονες την ευκαιρία να ξανασκεφτούν τους χώρους με νέες χρήσεις, ειδικά για τα παιδιά.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της κατοικίας ήταν το άπλετο φως της και ο χώρος διπλού ύψους στο καθιστικό, που είχε μείνει ανεκμετάλλευτος. Ως αποτέλεσμα, προστέθηκε ένα πατάρι από δίχτυ, το οποίο επιτρέπει να εισέρχεται το εξωτερικό φως, προσφέροντας όμως εναλλακτικούς τρόπους αξιοποίησης του δωματίου.

Το λευκό δάπεδο του ισογείου, με τις ανακλαστικές του ιδιότητες, αναδεικνύει όλα τα στοιχεία που τοποθετούνται πάνω του. Η τονικότητα του δαπέδου, επιπλέον, έρχεται σε αντίθεση με την οροφή από μπετόν. Αυτή η αλλαγή αλλάζει τις καθημερινές συνήθειες, ενισχύοντας την αντίληψη του κενού χώρου που καταλαμβάνεται κεντρικά από το δίχτυ.

Τα ειδικά σχεδιασμένα έπιπλα, κυρίως δρύινα με μαύρες λεπτομέρειες, εισάγουν στον χώρο ζεστά στοιχεία τα οποία παρέχουν στον αόριστο χώρο δομή. Ο στόχος ήταν να οργανωθούν από την αρχή οι χώροι διαβίωσης σε δύο επίπεδα, ώστε το έργο να γίνει περισσότερο συνεκτικό, μέσα από καθαρά οριοθετημένες περιοχές που αποδίδονται σε συγκεκριμένες χρήσεις.

Η κεντρική περιοχή ενώνει τα δύο επίπεδα, με σπονδυλική στήλη έναν μεγάλο γλυπτικό ξύλινο όγκο όπου διαρθρώνονται πολλαπλές λειτουργίες. Σε αυτόν βρίσκεται η σκάλα που οδηγεί στους υπόλοιπους ορόφους και το υπόγειο, τα WC, το bar, η βιβλιοθήκη, η αποθήκευση για δίσκους βινυλίου και η τηλεόραση. Το σύνολο εκφράζεται μέσα από πλήρη και κενά που τονίζονται με διάφορους επιμέρους χώρους, κρυμμένους πίσω από συρόμενα φύλλα ή καταπακτές.

Παράλληλα, ένα στοιχείο επίπλωσης που περνάει από την κεντρική είσοδο δημιουργεί ένα ιδιότυπο καλωσόρισμα, που προσκαλεί τους επισκέπτες να καθίσουν, βγάζοντας τα παπούτσια τους. Το στοιχείο αναπτύσσεται στη συνέχεια στον τοίχο του καθιστικού, απέναντι από τον κεντρικό όγκο. Αυτή η ξύλινη διαδρομή κρύβει στο εσωτερικό της διάφορα ηχητικά συστήματα.

Μπροστά της, κατά μήκος του τοίχου, αναπτύσσεται μία γραμμή δεξιά και αριστερά από τη σόμπα, με τη μία μεριά να μετατρέπεται σε πάγκο καθιστικού με δυνατότητες αποθήκευσης για τους γονείς και την άλλη να αποδίδεται στα παιδιά για να αποθηκεύουν τα παιχνίδια τους. Το σύνολο συμπληρώνεται από φαρδιά ράφια που ξεδιπλώνονται σαν κορδέλα πάνω στον τοίχο, περιέχοντας βιβλία και κρυφό φωτισμό.

Το δίχτυ στο πατάρι μετατρέπεται, ανάλογα με την ώρα της ημέρας, σε χώρο παιχνιδιού για τα παιδιά, μέρος χαλάρωσης για την οικογένεια, ή δωμάτιο προβολής για ταινίες.

Στα όριά του, κατά μήκος του τοίχου, μια ξύλινη ταινία κάτω από τη στέγη παρέχει επιπλέον δυνατότητες αποθήκευσης, ενσωματώνοντας έναν προβολέα και home cinema που κρύβονται πίσω από συρόμενα φύλλα μετά το τέλος κάθε προβολής. Η ξύλινη ταινία συνεχίζει στον επόμενο τοίχο με διαφορετικό σχήμα, όπου το δίχτυ περιβάλλεται από ξύλο που δημιουργεί μία σειρά από μικρές καταπακτές με πρόσθετη δυνατότητα αποθήκευσης.

Το φως πέφτει με θεατρικότητα στους τοίχους και τα έπιπλα, δημιουργώντας μια ζεστή ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της μέρας, με αποτέλεσμα ευχάριστους και χαλαρωτικούς χώρους. Το σύνολο είναι μια κατοικία που ευνοεί την ηρεμία και όπου ο καθένας βρίσκει τον δικό του χώρο, χωρίς να χάνεται ποτέ η ανοιχτή αίσθηση.

Αρχιτεκτονική:
Φωτογράφηση:

Read Also...

Submit a Project

  •  
     
     
    Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUBMIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.