Glorietta

Με αφετηρία την αγάπη του ιδιοκτήτη για την Ιταλία, το bar-εστιατόριο 220 θέσεων Glorietta, στο Σίδνει, σχεδιάστηκε για να μετατρέψει ένα εταιρικό περιβάλλον σε έναν χώρο με αγροτικές αναφορές, σαν να είχε τη δική του παράδοση, μέσα στους περιορισμούς που επέβαλλε το ίδιο το κτίριο. Καθώς βρίσκεται στο ισόγειο ενός νέου πύργου γραφείων, χωρίς ιστορία και με περιορισμένη ορατότητα του δρόμου, η πρόκληση του έργου ήταν η μεταμόρφωση ενός στεγνού, ογκώδους γυάλινου κουτιού σε ένα οικείο περιβάλλον που γίνεται αναφορά για την ευρύτερη περιοχή του.

Λόγω της υπερυψωμένης θέσης, της αστικής τοποθεσίας και του εμπορικού χαρακτήρα του χώρου, η ιδιοκτησία δεν διέθετε κάποια ιδιαίτερη υφή, ιστορία ή περιβάλλον από όπου θα μπορούσε να βρει την αφετηρία της η σχεδιαστική ιδέα. Αντιμέτωπη με μία «λευκή σελίδα» και με πολλαπλές δυσκολίες ώστε να μπορέσει να κατασκευαστεί ένας φιλόξενος, φιλικά οικείος και ζεστός χώρος, η ομάδα επινόησε μία λύση ωφέλιμη για τους επισκέπτες, το προσωπικό της επιχείρησης και την ευρύτερη κοινότητα.

Ο πελάτης επιθυμούσε να κατανείμει τον μεγάλο, ανοιχτό και εμπορικού χαρακτήρα χώρο σε επιμέρους, περισσότερο φιλικές ζώνες ώστε να διευκολυνθεί η πολυχρηστικότητα και οι διαφορετικές επιλογές εστίασης. Μία βασική πρόκληση ήταν η ολοκληρωτική απουσία χαρακτήρα στον χώρο. Για να αντιμετωπιστεί, η κατανομή σε ζώνες επιτεύχθηκε με τον σχεδιασμό διαφορετικών δαπέδων για κάθε χώρο.

Από γυαλισμένο μπετόν γύρω από το bar και τα τραπέζια προς τον βορρά, μέχρι ξύλινες σανίδες στον κεντρικό χώρο φαγητού και τσιμεντένιες πλάκες γύρω από την κουζίνα, κάθε αλλαγή στα υλικά τονίζει τον διαχωρισμό ανάμεσα στις ζώνες και επίσης δίνει προσωπικότητα και ενδιαφέρον. Η μεγάλη κλίμακα, ο όγκος και το υπερυψωμένο δάπεδο μετατράπηκαν σε πλεονεκτήματα για τη δημιουργία θεατρικότητας και μιας μοναδικής αίσθησης χώρου στο εστιατόριο.

Ενισχυτικά προς την προηγούμενη ιδέα, πέντε διαφορετικές επιλογές καθισμάτων αποσαφηνίζουν ακόμα ισχυρότερα τις ζώνες. Από τα ψηλά ξύλινα τραπέζια και τα σκαμπώ στο bar μέχρι τα μεγάλα κοινόχρηστα τραπέζια και τους χτιστούς δερμάτινους καναπέδες στο χρώμα της ελιάς, τα τραπέζια στην κοκκινωπή απόχρωση της σκουριάς και τις ανεξάρτητες πολυθρόνες από καμπυλωμένο ξύλο. Οι διαφορετικές αυτές επιλογές προσδίδουν στον χώρο οικειότητα και αφήνουν επιλογές στους επισκέπτες ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες τους.

Ένας παραδοσιακός ξυλόφουρνος και μια ανοιχτή κουζίνα μεταδίδουν την ενέργεια ενός κλασικού ιταλικού εστιατορίου και μετατρέπονται σε θέαμα. Ένας πάγκος φαγητού και bar τυλίγονται γύρω από την είσοδο, πλαισιώνοντάς τη και προσθέτοντας οπτικό ενδιαφέρον. Ένα κεντρικό bar τοποθετείται στρατηγικά για μέγιστη ορατότητα από και προς τον δρόμο και αποσαφηνίζει την κάτοψη, την κλίμακα και τις αναλογίες του χώρου.

Μια γήινη, οργανική και ζεστή παλέτα περιλαμβάνει προσεκτικά επιλεγμένα σύγχρονα αλλά ανθεκτικά υλικά και εξοπλισμούς. Ήπιες χειρονομίες μαλακώνουν τον χώρο. Ανακυκλωμένο ξύλο, δέρματα και πλακίδια στο χρώμα της ελιάς και του βερίκοκου, τραπέζια στο κοκκινωπό χρώμα της σκουριάς, μπρούτζος, υπόλευκοι τόνοι και λινές κουρτίνες σε φυσική απόχρωση αγκαλιάζουν τον χώρο, ενώ ένα «σύννεφο» από rattan κρύβει τα μεταλλικά πανέλα της οροφής και δίνει επιπλέον ζεστασιά και φυσικότητα.

Η βιωσιμότητα έπαιξε σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό. Τα υλικά χρησιμοποιούνται με οικονομία, είναι φυσικά και σχεδιάζονται να αντέχουν, ενώ η συλλογή τους, όπου αυτό ήταν δυνατόν, έγινε με οικολογικές μεθόδους. Ο ιδιαίτερος «συννεφιασμένος ουρανός» από rattan στην οροφή δίνει ζεστασιά και οργανικά σχήματα, χαμηλώνοντας το μεγάλο ύψος και γλυκαίνοντας τον φωτισμό. Το rattan είναι το είδος τροπικής ξυλείας που αναπληρώνεται πιο γρήγορα στη φύση και η επεξεργασία του γίνεται σε εγκαταστάσεις χαμηλής τεχνολογίας που δεν μολύνουν το περιβάλλον.

Στη Glorietta, η αισθητική και η βιωσιμότητα συνδυάζονται, με υλικά από επανάχρηση. Μεταχειρισμένες σανίδες γίνονται επένδυση στο bar ενώ παλιές πέτρινες πλάκες που περισώθηκαν με πρωτοβουλία του κατασκευαστή χρησιμοποιούνται στη δαπεδόστρωση της κουζίνας. Ένα στρογγυλό οικογενειακό Art Deco τραπέζι με μεγάλη συναισθηματική αξία τοποθετείται ως διακοσμητικό στοιχείο. Καινοτομώντας, το εστιατόριο κατασκευάζει την ιστορία του με έντονη κοινωνική διάσταση, συνδυάζοντας τις έξυπνες επιλογές στον σχεδιασμό του εσωτερικού χώρου με τον αστικό του περίγυρο.

Αρχιτεκτονική:
Φωτογράφηση:

Read Also...

Submit a Project

  •  
     
     
    Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUBMIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.