Hotel HO!

To έργο είναι μελέτη ξενοδοχειακής μονάδας που σχεδιάστηκε με γνώμονα το μεσογειακό τοπίο και το σύγχρονο μοντέλο παραθερισμού, όπου απλοί κτιριακοί όγκοι εντάσσονται στο φυσικό ανάγλυφο και η ζωή ισορροπεί ανάμεσα στο μέσα και το έξω.

Στoν σχεδιασμό, κυρίαρχο ρόλο έπαιξε το χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα και η ένταξη στο φυσικό περιβάλλον, τηρώντας βασικές αρχές της μεσογειακής αρχιτεκτονικής με μικρά ανοίγματα προς τον βορρά, σωστό σκιασμό και εξαερισμό, διατηρώντας παράλληλα απλούς όγκους με διαβαθμίσεις σε ποιότητες ανάμεσα σε κλειστούς, ημιυπαίθρους και υπαίθριους χώρους, με αίθρια, στοές και πέργκολες.

Οι χώροι του ξενοδοχείου οργανώνονται σε 3 ενότητες: το κέντρο, με όλες τις υπηρεσίες που γειτνιάζουν με τους υπαίθριους χώρους στάθμευσης και άθλησης, τα συγκροτήματα δωματίων με την κεντρική πισίνα και τα συγκροτήματα των bungalows απομονωμένα από το κέντρο. Η κίνηση προς τις διάφορες ενότητες και εντός αυτών πραγματοποιείται μέσα από ένα δίκτυο υπαίθριων διαδρομών, που ακολουθεί το ανάγλυφο του τοπίου και προσαρμόζεται σε υλικά και σχήμα καθώς διαπερνά τις διαφορετικές ενότητες.

Δύο δυνατοί, στέρεοι όγκοι καλυμμένοι με κατακόρυφες ξύλινες περσίδες και ο διάφανος χώρος της υποδοχής ενδιάμεσα τους, αποτελούν το κέντρο της ξενοδοχειακής μονάδας. Μία κεντρική διαδρομή οδηγεί στην υποδοχή, η οποία συνδέεται με το Spa-γυμναστήριο από τη μία πλευρά και το καφέ-εστιατόριο με μαγαζιά και βοηθητικούς χώρους από την άλλη. Ο σχεδιασμός ακολουθεί βιοκλιματικές παραμέτρους, με τις συμπαγείς όψεις και τη δεύτερη επιδερμίδα από περσίδες που επιτρέπουν την κίνηση του αέρα στο μεσοδιάστημα, προστατεύοντας το εσωτερικό από τον δυνατό ήλιο και τους ανέμους, ενώ επίσης στις εγκαταστάσεις του spa-γυμναστηρίου υπάρχει ένα κεντρικό αίθριο με πισίνα-υδρομασάζ και πλούσια φύτευση, που λειτουργεί ως όαση δροσισμού που προσφέρει ιδιωτική εκτόνωση των δραστηριοτήτων για ξεκούραση και χαλάρωση. Το καφέ-εστιατόριο επεκτείνεται επίσης προς τον υπαίθριο χώρο, προστατευμένο με πέργκολες και υφάσματα από τον ήλιο και μια υπαίθρια στοά διαχωρίζει το κτίριο του εστιατορίου από αυτό της διοίκησης με κάποια μικρά καταστήματα κατά μήκος της και οδηγεί από την υποδοχή στην κεντρική πισίνα-πόλο έλξης, απ’ όπου διαμοιράζεται η κίνηση στα δωμάτια.

Σημαντική είναι η ποικιλία εδώ των υπαίθριων χώρων, με εναλλαγές στη φύτευση, τη σκίαση, το θόρυβο και την ιδιωτικότητα: χώροι για ηλιοθεραπεία και ηρεμία γύρω από την πισίνα με ένα μικρό μπαρ για ανεφοδιασμό ροφημάτων, τριγύρω ελεύθερος χώρος με αραιή ψηλή φύτευση που προσφέρεται για παιχνίδι και έπειτα τα συγκροτήματα των δωματίων με υπαίθριους ανοιχτούς διαδρόμους και ιδιωτικούς κήπους και μπαλκόνια.

Η οργάνωση των δωματίων ακολουθεί μια απλή στρατηγική που επιτρέπει μεγάλη ποικιλία μορφών και, κατ’ επέκταση, την ένταξή τους σε διαφορετικά ανάγλυφα και προσανατολισμούς των οικοπέδων. Τα δωμάτια τοποθετούνται διαδοχικά σχηματίζοντας ορθογώνια κτίρια, καθώς στην κάτοψη ακολουθείται κάναβος που επιτρέπει να αναπτύσσονται δύο τύποι δωματίων και αυτοί να εναλλάσσονται σε ακολουθία και συνδυασμούς, διατηρώντας το ορθοκανονικό σχήμα της μονάδας. Οι μονάδες συνδέονται αρθρωτά με υπαίθρια κλιμακοστάσια που τους επιτρέπουν να συνδεθούν υπό κλίση, σχηματίζοντας μια τεθλασμένη γραμμή στο οικόπεδο, ικανή να ακολουθήσει τις υψομετρικές γραμμές. Στο ισόγειο τοποθετούνται τα μεγαλύτερα δωμάτια για 3 ή 4 άτομα με κήπους και στον όροφο τα μικρότερα δωμάτια για 2 ή 3 άτομα με μπαλκόνια, αφήνοντας μια εσοχή στον κάναβο σε σχέση με το ισόγειο που λειτουργεί ως διάδρομος για τον όροφο.

Projects

Αρχιτεκτονική:

alias architects – Liakopoulos I Buchholz I Associates 

Μελετητές:

Άρης Π. Λιακόπουλος, Edith Liakopoulos-Buchholz, Mαρία Καλογεράκη

Απεικονίσεις:

Read Also...

Submit a Project

  •  
     
     
    Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUBMIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.