Huidekoperstraat 13-15, 17

Το έργο Huidekoperstraat 13-15, 17 είναι ένα συγκρότημα κατοικιών του ολλανδικού γραφείου Studio Hartzema, το οποίο βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο του Άμστερνταμ. H μελέτη 11 διαμερισμάτων σε δύο διακριτά κτίρια πολυκατοικιών ανατέθηκαν στο γραφείο από τον Boelens de Gruyter. Ο σχεδιασμός του συγκροτήματος ακολουθεί το αρχικό οικόπεδο του δρόμου και είναι εμπνευσμένος από τα διαχρονικά χαρακτηριστικά του αρχέτυπικού ολλανδικού σπιτιού.

 Τα δύο προϋπάρχοντα κτίρια αποτέλεσαν, παραδοσιακά, τις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις των αρχοντικών της πλατείας Frederiksplein. Παρόλο που τα αρχοντικά δεν υπάρχουν πλέον, η διάταξη των οικοπεδων εξακολουθεί να αντιστοιχεί ακριβώς στον αρχικό σχεδιασμό. Σε στενή συνεργασία με τον Δήμο του Άμστερνταμ καταρτίστηκαν οι γενικές αστικές διαμορφώσεις. Η όλη διαδικασία βασίστηκε στη διάταξη των οικοπέδων και στη θέση της οδού Huidekoperstraat σε σχέση με την Frederiksplein. Το αρχικό πέρασμα από τα κτίρια αποθήκευσης στην πίσω αυλή επίσης αποκαταστάθηκε. 

Ο συγκερασμός πολλών ξεχωριστών στοιχείων συνοδεύτηκε από υψηλό βαθμό συγκράτησης και ακρίβειας στη συνολική σύνθεση. Στην πραγματικότητα, η διάκριση του χαρακτήρα των δύο κτιρίων, αφενός, και η συνεκτίμηση της κοινής τους ιστορικής προέλευσης, από την άλλη πλευρά, αποτέλεσαν βασικούς παράγοντες για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Η καθαρότητα των αρχιτεκτονικών, τυπολογικών και σχεδιαστικών μονάδων εκδηλώνεται σαφώς στην επιπεδότητα της πρόσοψης και στους καθαρούς όγκους. Η συνολική εκφραστικότητα της σύνθεσης είναι πολύ διακριτική και εκλεπτυσμένη.

Αρχιτεκτονική:
Μελέτη εφαρμογής: 
Penta Architects 
Φωτογραφία:

Read Also...

Submit a Project

  •  
     
     
    Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUBMIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.