K1

Το τουριστικό κατάλυμα με μορφή βίλας στο Ξηροστέρνι Χανίων αποτελείται από 5 πολυτελή δωμάτια και άνετους χώρους διημέρευσης εσωτερικά και εξωτερικά. Έχει συνολική δόμηση 320m² και ένα υπόσκαφο τμήμα 44m² σε συνολική έκταση οικοπέδου 9055m².

Στον δυτικό ισόγειο όγκο οργανώνονται οι χώροι διημέρευσης, οι οποίοι βρίσκονται σε διάλογο με το φυσικό τοπίο. Τα μεγάλα ανοίγματα στις δύο όψεις του κτιρίου προσφέρουν διαμπερότητα και επιτρέπουν συνεχή και ανεμπόδιστη ροή με τον περιβάλλοντα χώρο, τόσο φυσική όσο και οπτική. Με αυτόν τον τρόπο ο εξωτερικός χώρος ρέει στο εσωτερικό ενώ ταυτόχρονα υπάρχει συνεχής οπτική επαφή με την θάλασσα. Στον ανατολικό όγκο των δύο επιπέδων, συναντώνται οι ιδιωτικοί χώροι, οι οποίοι χωροθετούνται εκμεταλλευόμενοι τον ευνοϊκό προσανατολισμό και τις θεάσεις προς το φυσικό τοπίο.

Στο σύνολο του κτιρίου τα ανοίγματα χωροθετούνται σχεδόν θεατρικά, καδράροντας τη θέα ή την κίνηση. Με αυτόν τον τρόπο εντείνεται η επαφή εξωτερικού – εσωτερικού επιτρέποντας την είσοδο της θάλασσας και του τοπίου στο εσωτερικό.

Σε χαμηλότερο επίπεδο κατά μήκος της κεντρικής διαδρομής, μια σχισμή στο έδαφος οδηγεί σε δύο επιπλέον υπόσκαφους ξενώνες. Αυτοί εκτονώνονται στο βορρά σε μια περίκλειστη προστατευμένη αυλή, όπου ο χρήστης κρυμμένος μέσα στην πλαγιά, απολαμβάνει την ιδιωτικότητα μέσα στο φυσικό περιβάλλον και την ανεμπόδιστη θέα στη θάλασσα.

Στο τέλος της διαδρομής, ο χώρος της πισίνας, της εξωτερικής κουζίνας και της τραπεζαρίας αποτελούν μια αυτόνομή νησίδα υπαίθριας διαβίωσης.

Για τη φύτευση επιλέχθηκαν αγρωστώδη φυτά ως επί το πλείστων ενδημικά, καθώς και ελαιόδεντρα. Στόχος η ομαλή ένταξη στο φυσικό τοπίο του «Αποκόρωνα».

Οι όγκοι του κτιρίου επενδύονται με πέτρα ώστε τα συνδιαλέγονται με το φυσικό τοπίο. Ενώ η σχισμή του διαδρόμου υπογραμμίζεται από λευκούς τοίχους. Τα δάπεδα εσωτερικά και εξωτερικά είναι με το ίδιο υλικό, πατητή τσιμεντοκονία, για να εξασφαλίζεται η συνέχεια εσωτερικού και εξωτερικού χώρου.

Η μελέτη διήρκησε 2017-2018 και η κατασκευή του έργου 2018-2020. Και τα δύο αυτά στάδια εκπονήθηκαν από το γραφείο Archtify. Η επιμέλεια σε σχεδιασμό και υλοποίηση του έργου έδωσε την δυνατότητα για να υπάρξει συνέπεια στην αρχική ιδέα και το τελικό αποτέλεσμα.

Αρχιτεκτονική:
Φωτογράφηση:
Τεύχος ek: 
ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ ΘΕΡΜΟΠΡΟΣΟΨΗ

Read Also...

Submit a Project

  •  
     
     
    Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUBMIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.