Ανακαίνιση διαμερίσματος σε αθηναϊκή πολυκατοικία

Το έργο αφορά στη ριζική ανακαίνιση ενός ισόγειου διαμερίσματος 81m², σε Αθηναϊκή πολυκατοικία του ’50, που βρίσκεται επί της Λ. Κηφησίας στην περιοχή των Αμπελοκήπων. Το διαμέρισμα αναδιαμορφώνεται χωρικά και εννοιολογικά με στόχο τη δημιουργία ενός υβριδικού χώρου κατοίκησης όπου ενσωματώνει έναν ανεξάρτητο χώρο εργασίας ενώ ταυτόχρονα έχει εύκολα τη δυνατότητα να μετατραπεί εξ ολοκλήρου σε επαγγελματικό χώρο δυναμικότητας 6-8 ατόμων.

Αρχική διαρρύθμιση του διαμερίσματος

Η αρχική διαρρύθμιση του χώρου, που κατά κύριο λόγο διατηρήθηκε και στη νέα διαμόρφωση, ακολουθούσε τα κλασικά πρότυπα οργάνωσης των διαμερισμάτων της μεταπολεμικής Αθηναϊκής πολυκατοικίας. Το διαμέρισμα ήταν κατακερματισμένο σε πολλά δωμάτια μεσαίου μεγέθους και χωριζόταν σε 3 ζώνες διαφορετικού επιπέδου ιδιωτικότητας και προσβασιμότητας. Στο κέντρο βρισκόταν η κουζίνα και η αποθήκη, που αποτελούσε τη ζώνη υπηρεσίας, μπροστά στο μέτωπο του κτιρίου βρισκόταν το καθιστικό και η τραπεζαρία, που αποτελούσαν τους χώρους κοινή χρήσης και επισκεπτών και πίσω στον ακάλυπτο η ιδιωτική ζώνη του υπνοδωματίου και του λουτρού. Ένα αρκετά μεγάλο χωλ στο κέντρο του διαμερίσματος παράλληλα με τη κουζίνα και την αποθήκη, διένεμε τη κυκλοφορία είτε προς το κοινόχρηστο χώρο του καθιστικού , είτε στον ιδιωτικό χώρο του υπνοδωματίου.

Ενσωμάτωση νέου λειτουργικού προγράμματος

Η ανάγκη ενσωμάτωσης ενός νέου πιο ευέλικτου λειτουργικά προγράμματος στο χώρο και παράλληλα η επιθυμία ενίσχυσης του φυσικού φωτισμού στην κεντρική ζώνη του διαμερίσματος, οδήγησε στη κατάργηση της αποθήκης και την ενοποίησή της με τον χώρο της κουζίνας καθώς και στη κατάργηση των τοίχων μεταξύ χωλ – κουζίνας και αποθήκης – τραπεζαρίας. Με αυτόν τον τρόπο η κουζίνα πλέον μεγαλώνει αρκετά ώστε να λειτουργεί και ως τραπεζαρία και ο χώρος της τραπεζαρίας πλέον διαμορφώνεται σε χώρο γραφείου. Οι δύο αυτοί χώροι οριοθετούνται μέσω μίας ειδικής μεταλλικής κατασκευής με γυάλινες επιφάνειες που διατηρεί την οπτική επαφή και παράλληλα εξασφαλίζει τον απαραίτητο φυσικό φωτισμό. Με το ίδιο γυάλινο διαχωριστικό οριοθετείται και ο χώρος του καθιστικού με το χωλ, καταργώντας το περιορισμένο άνοιγμα της προϋπάρχουσας συρόμενης πόρτας και ενισχύοντας και εκεί τη διάχυση του φυσικού φωτός προς το εσωτερικό από το μπροστινό άνοιγμα του καθιστικού.

Το χωλ, παρά το δυσανάλογα μεγάλο μέγεθός του σε σχέση με τους υπόλοιπους χώρους, διατηρείται στο μέγεθος και στη θέση της αρχικής κάτοψης, έτσι ώστε σε περίπτωση μετατροπής του διαμερίσματος εξολοκλήρου σε επαγγελματικό χώρο, να μπορεί να λειτουργήσει ικανοποιητικά ως χώρος υποδοχής και αναμονής. Το υπνοδωμάτιο και το λουτρό και αυτά διατηρούνται στην αρχική τους θέση, στο πίσω μέρος του διαμερίσματος. Η πρόσβαση σε αυτά γίνεται μέσω μιας “κρυφής” πόρτας από το χώρο του χωλ, παρέχοντας έτσι την απαραίτητη ιδιωτικότητα στο χρήστη.

Σχεδιασμός ειδικών κατασκευών

Η ευελιξία του χώρου ως προς τη λειτουργία του είτε ως χώρος κατοίκησης είτε ως χώρος γραφείου ενισχύεται επίσης και μέσω των ειδικών κατασκευών. Εκτός από τη δημιουργία πολλαπλών χώρων αποθήκευσης, που είναι απαραίτητοι τόσο για έναν επαγγελματικό χώρο όσο και για έναν χώρο κατοικίας, έγινε και ειδική κατασκευή ενός ανακλινόμενου κρεβατιού στο υπνοδωματίου, το οποίο ενσωματώνεται στον τοίχο. και καμουφλάρεται ως συνέχεια της ντουλάπας, διευκολύνει ακόμη πιο πολύ τη μετατροπή του σε χώρο συνεδριάσεων ή επιπλέον γραφειακό χώρο.

Αποκατάσταση αρχιτεκτονικών στοιχείων

Όλα τα δρύινα πατώματα, τα γύψινα στις οροφές και η καμάρα της εισόδου, διατηρούνται και αποκαθίστανται, ενισχύοντας την αισθητική του αρχιτεκτονικού διακόσμου εκείνης της εποχής. Πολλά από τα έπιπλα έχουν σχεδιαστεί ειδικά για το χώρο χρησιμοποιώντας υλικά όπως το ξύλο, το μέταλλο και το μάρμαρο δίνοντας έμφαση στη λειτουργικότητα και τη διαχρονικότητα του χώρου.

Σχεδιασμός νέας κουζίνας

Στο χώρος της κουζίνας, χαμηλώνει η οροφή και ακολουθείται ένας πιο μοντέρνος σχεδιασμός ώστε να δημιουργείται μία αντίθεση με τους ψηλοτάβανους χώρους του καθιστικού, του γραφείου και του χώλλ. Οι πράσινες κεραμικές επιφάνειες του πάγκου και της custom made τραπεζαρίας που προσομοιάζουν το πράσινο τηνιακό μάρμαρο, κυριαρχούν και δίνουν ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα στο χώρο ενώ παράλληλα γειτνιάζουν αρμονικά με την αυθεντικότητα των υλικών των υπόλοιπων κοινόχρηστων χώρων. Τέλος οι μεταλλικές ορειχάλκινες λεπτομέρειες σε έπιπλα και διακοσμητικά στοιχεία έρχονται να συμπληρώσουν τον αρχιτεκτονικό διάκοσμο προσδίδοντας μια δόση λάμψης και πολυτέλειας.

Αρχιτεκτονική:
Φωτογράφηση:
 
Papadatos

Read Also...

Submit a Project

  •  
     
     
    Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUBMIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.