Residential, multigenerational dwelling, drywall construction, Palo Alto, Silicon Valley

Κατοικία για τρεις γενιές στο Palo Alto

H Mary Maydan, διευθύντρια και ιδρυτής των Maydan Architects, σχεδίασε μια υπερσύγχρονη κατοικία 650m² στο Palo Alto, για την οικογένειά της, που ονομάστηκε «Floating Boxes» καθώς αποτελείται από τρεις όγκους σε ισορροπία.

Οι όγκοι, που μοιάζουν να αιωρούνται ανεξάρτητοι, στηρίζονται στον ίδιο σκελετό και συμβολίζουν τις τρεις γενιές που μοιράζονται την κατοικία. Την ιδιοκτήτρια με τον σύζυγό της, τα τέσσερα παιδιά τους και τους γονείς της. Η κατοικία, με τον σύγχρονο μινιμαλιστικό σχεδιασμό της, ξεχωρίζει στη γειτονιά. Η οικογενειακή κατοικία επαναπροσδιορίζει τον μοντέρνο σχεδιασμό στη Silicon Valley, τόσο με την εξωτερική της όψη όσο και με τις εσωτερικές της λεπτομέρειες. Η ιδέα της αιώρησης συνεχίζεται στο εσωτερικό, με τοίχους που μοιάζουν να ξεκολλάνε από το δάπεδο και την οροφή, χρησιμοποιώντας ειδικές σκοτίες από αλουμίνιο. Οι πόρτες έχουν κρυφές κάσες για εντελώς συνεχόμενη εμφάνιση εκτός από ένα αδιόρατο πλαίσιο γύρω τους, ενώ τα πόμολα δεν έχουν ροζέτες. Μία γυάλινη όψη μήκους 16m επεκτείνει την κατοικία στην αυλή, ενισχύοντας τη συνέχεια ανάμεσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό της.

Κύριος στόχος του σχεδιασμού ήταν η παροχή πολλαπλών επιλογών ιδιωτικότητας και συνύπαρξης στα διαφορετικά μέλη της οικογένειας. Οι αρχιτέκτονες σχεδίασαν μια δευτερεύουσα, ανεξάρτητη κατοικία για τους ηλικιωμένους, με δική της εξώπορτα και μια δεύτερη πόρτα που οδηγεί στο υπόλοιπο συγκρότημα. Η μονάδα περιλαμβάνει κουζίνα, καθιστικό, υπνοδωμάτιο, δύο μπάνια και ένα μικρό γραφείο. Στο ισόγειο βρίσκεται επίσης ένα καθιστικό ύψους 5m και μία τραπεζαρία σε συνέχεια με την κουζίνα, με μηχανοκίνητο διαχωριστικό που επιτρέπει ευελιξία στη διαχείριση του χώρου. Στην κουζίνα, ειδικά σχεδιασμένα έπιπλα που συνδυάζουν καρυδιά, λευκό σατινέ και σκούρο γκρι συμπληρώνονται από έναν πάγκο από λευκό Corian και ανοιχτά γκρι πλακίδια πορσελάνης στους τοίχους. Μία βιβλιοθήκη στο καθιστικό προσδίδει ζεστασιά στον χώρο ενώ η σκάλα προσθέτει μια πινελιά χρώματος και επιτρέπει την πρόσβαση στα ψηλότερα ράφια. Στη δεξιά πλευρά, ένας τοίχος με τζάκι διπλής όψης λειτουργεί ως διαχωριστικό για ένα οικιακό γραφείο. Από το καθιστικό, το γραφείο μοιάζει να έχει φωλιάσει σε ένα κουτί από μπετόν, μία λεπτομέρεια που δίνει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην κεντρική ιδέα των κουτιών που αιωρούνται.

Το δάπεδο του υπογείου δέχεται άπλετο φως από μεγάλα ανοίγματα στις δύο πλευρές του. Τα δύο μεγαλύτερα παιδιά έχουν σουίτες στο υπόγειο που ανοίγουν σε δικό τους βυθισμένο αίθριο και λειτουργούν σχεδόν ως αυτόνομα διαμερίσματα. Στο υπόγειο βρίσκονται επίσης ένα ευρύχωρο playroom, media room και γυμναστήριο, για ιδιωτικές ή κοινόχρηστες δραστηριότητες. Σημαντική παράμετρος στον σχεδιασμό ήταν η πρόβλεψη για χώρο στο υπόγειο ο οποίος να φιλοξενεί το γραφείο των Maydan Architects, περιλαμβάνοντας μπάνιο και μικρό χώρο φαγητού. Ένα εξωτερικό κλιμακοστάσιο που οδηγεί στο γραφείο επιτυγχάνει την πλήρη αυτονομία του από την κατοικία, δημιουργώντας έναν άνετο χώρο για τους εργαζόμενους και το κατάλληλο περιβάλλον για συναντήσεις με πελάτες. Ο πρώτος όροφος της κατοικίας περιλαμβάνει ένα master υπνοδωμάτιο, τρία παιδικά δωμάτια και δύο μπάνια.

Αν και το έργο σχεδιάστηκε και ολοκληρώθηκε πριν την πανδημία, η ιδέα λειτούργησε πάρα πολύ καλά για την εκπαίδευση και εργασία από απόσταση. Τα παιδιά είχαν ιδιωτικότητα για το σχολείο, οι ενήλικες για εργασία και οι ηλικιωμένοι ζούσαν σε ασφαλή χώρο, μακριά από τους νεότερους εφόσον χρειαζόταν. Το έργο σχεδιάστηκε ώστε να εξυπηρετεί την οικογένεια για πολλά χρόνια. Οι αρχιτέκτονες έκαναν πολλές προβλέψεις, όπως το φρεάτιο ανελκυστήρα για πιθανή μελλοντική εγκατάσταση, εφόσον χρειαζόταν από τη μεγαλύτερη γενιά.

Η κατοικία διαθέτει παθητική ηλιοπροστασία, με προβόλους 3m που εμποδίζουν τον ήλιο και αποτρέπουν την υπερθέρμανση. Η κατοικία απολαμβάνει ήπιο φυσικό φως ολόκληρη τη μέρα, χωρίς όμως να χρειάζεται επιπλέον σκίαση χάρη στον προσανατολισμό των προβόλων. Υπάρχει υποδομή για ηλιακούς συλλέκτες που τοποθετούνται αυτή την περίοδο, καθώς και πολλά άλλα βιώσιμα υλικά όπως χρώματα μηδενικών εκπομπών πτητικών ενώσεων, φωτισμό LED, θερμοσίφωνες χωρίς βυτίο και πρίζες για ηλεκτρικά οχήματα στο γκαράζ.

Αν και η κατοικία είναι εξαιρετικά σύγχρονη, ταυτόχρονα είναι ζεστή, βιώσιμη και φιλόξενη. Η χρωματική παλέτα είναι απαλή, με λευκούς και γκρίζους τόνους να συμπληρώνονται από μωβ, ροζ και άλλες ήπιες αποχρώσεις. Η χαρακτηριστική φροντίδα των αρχιτεκτόνων για άνεση στην κατοικία επιτυγχάνεται εδώ με ανοιχτούς, φωτεινούς χώρους που βρίσκονται σε άμεση σχέση με το ύπαιθρο.

Αρχιτεκτονική:
Φωτογράφηση:
ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ

Read Also...

Submit a Project

  •  
     
     
    Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUBMIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.