Kατοικία Schwab

Η κατοικία, χτισμένη σε μία κωμόπολη στη νότια Βαυαρία, βρίσκεται σε ένα στενό, επικλινές οικόπεδο με αιωνόβια δέντρα, με προσανατολισμό βορρά-νότο, ανάμεσα σε δύο διατηρητέες βίλες από τις αρχές του 20ου αιώνα.

Για την καλύτερη ένταξη του νέου κτιρίου, ο σοβάς των δύο διατηρητέων χρησιμοποιήθηκε σε ολόκληρη την πρόσοψη, με ένα ειδικά κατασκευασμένο μείγμα πολλών δειγμάτων γύψου που εγκρίθηκε από τις αρχές. Ένας τεχνίτης της γειτονικής εκκλησίας εφάρμοσε τον γύψο στο χέρι, με μυστρί.

Η εξαγωνική κάτοψη προέκυψε από τις απαιτούμενες πλευρικές αποστάσεις. Για να σκηκνοθετηθεί η μακρινή θέα της Μονής Andechs πάνω από τη λίμνη Ammersee, ο όγκος του κτιρίου ανεβαίνει σαν πύργος, πάνω από τα δέντρα. Προκειμένου να αυξηθεί αυτό το αίσθημα ύψους, το σαλόνι σχεδιάστηκε στον τελευταίο όροφο, με ένα μεγάλο παράθυρο. Η κουζίνα, ως κέντρο της καθημερινής οικογενειακής ζωής, συνδέεται με τον κήπο στο ισόγειο.

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στις μεγάλες επιφάνειες από μη επεξεργασμένα υλικά. Ακολουθώντας την ιδέα της απλής οικολογικής κατασκευής, το κτίριο είναι οπτοπλινθοδομή, χωρίς μόνωση. Το ενεργειακό πρότυπο που επιλέχθηκε ήταν kfW 55, χωρίς σύστημα εξαερισμού. Η σκίαση επιτυγχάνεται μέσα από το βάθος των ανοιγμάτων, χωρίς επιπλέον ηλιοπροστασία.

Ο σχεδιασμός ήρθε ως αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας του ιδιοκτήτη, Andreas Schwab, ο οποίος σπούδασε αρχιτεκτονική ενώ εργάζεται ως σχεδιαστής προϊόντων, με το αρχιτεκτονικό γραφείο Huber.

Αρχιτεκτονική:
Φωτογράφηση:

Read Also...

Submit a Project

  •  
     
     
    Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUBMIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.