Κατοικία στο Escobar

Η κατοικία βρίσκεται στην περιοχή Santa María de Escobar, ένα φυλασσόμενο προάστιο σε απόσταση 54km από το κέντρο του Buenos Aires. Τα μεγάλα οικόπεδα της συνοικίας οργανώνονται γύρω από ένα γήπεδο γκολφ. Το οικόπεδο όπου χτίστηκε η κατοικία χαρακτηρίζεται από την επίπεδη τοπογραφία και την προνομιακή θέα της πίσω πλευράς του προς το γήπεδο και προς μία εκτεταμένη περιοχή πρασίνου στον βορρά.

Οι πελάτες – ένα νέο ζευγάρι – ζήτησαν μία κατοικία για το Σαββατοκύριακο, η οποία σύντομα θα γινόταν μόνιμος τόπος διαμονής τους. Οι κοινόχρηστοι χώροι, για τους οποίους επιθυμία ήταν να γίνουν το κύριο μέρος της κατοικίας, ζητήθηκε να έχουν μεγαλύτερο ύψος από τα υπόλοιπα δωμάτια και να ανασηκώνονται πάνω από το επίπεδο του φυσικού εδάφους ώστε να μεγιστοποιούν τη θέα του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε ένα master bedroom και δύο δευτερεύοντα υπνοδωμάτια για τα παιδιά που θα έρχονταν μελλοντικά, τα οποία επίσης θα είχαν ανάγκη για ένα playroom στη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση από τους κοινόχρηστους χώρους.

Οι πελάτες ζήτησαν ένα καθιστικό – τραπεζαρία που να συνεχίζει σε έναν ημιυπαίθριο χώρο ακριβώς δίπλα στην πισίνα. Η κατοικία έπρεπε να ανοίγεται προς τη βλάστηση και να έχει ειδικά σχεδιασμένες περιοχές για την απόλαυσή της.

Πρόθεση των αρχιτεκτόνων ήταν μια σύνθεση ανάμεσα στην οργάνωση της κάτοψης και την ενοποιημένη μορφολογική επεξεργασία.

Αποφασίστηκε ότι το κύριο επίπεδο, στο οποίο περιλαμβάνονται η είσοδος και η κοινόχρηστη περιοχή, θα γινόταν η αφετηρία του σχεδιασμού, ενώ τα υπόλοιπα δωμάτια θα είχαν το μισό ύψος. Αυτή η διάρθρωση διευκόλυνε την οργανική σύνδεση των δωματίων, προσδίδοντάς τους, ταυτόχρονα, την αυτονομία τους.

Ένας διάδρομος κυκλοφορίας και εξυπηρετήσεων στο μπροστινό μέρος της κατοικίας προστατεύει από την πλευρά του δρόμου την ιδιωτικότητα των δωματίων, τα οποία είναι προσανατολισμένα προς την αντίθετη κατεύθυνση. Σχεδόν τυφλός προς το εξωτερικό, ο διάδρομος ανοίγεται μέσα από διαμήκεις ρωγμές. Η μπροστινή όψη είναι σχεδόν εξολοκλήρου κλειστή, ενώ η πίσω όψη συνδέεται με το εξωτερικό μέσα από ένα εντελώς διαφανές πέτασμα.

Ο φορέας οργανώνεται μέσα από δύο παράλληλα ανεστραμμένα δοκάρια, τα οποία τρέχουν σε ολόκληρο το μήκος της κατοικίας. Για να τονιστεί η οριζοντιότητα του όγκου, τα δοκάρια βρίσκονται σε υποχώρηση ως προς το κέλυφος, τόσο μπροστά όσο και πίσω. Ακολουθώντας την κατεύθυνση της εσωτερικής οργάνωσης, αυτές οι δομικές «ταινίες» βοηθούν να αποσαφηνιστεί ο μπροστινός διάδρομος καθώς επίσης και οι κοινόχρηστες λειτουργίες και ο ημιυπαίθριος χώρος στο πίσω μέρος.

Επιπλέον, οι θέες πλαισιώνονται μέσα από επιμήκη ορθογώνια και κατευθύνονται προς την εξωτερική βλάστηση και το γήπεδο του γκολφ. Με την ίδια πρόθεση, σειρές δέντρων φυτεύτηκαν στα όρια του οικοπέδου ώστε να εξασφαλίζουν την ιδιωτικότητα της κατοικίας από τις γειτονικές ιδιοκτησίες.

Η πισίνα τοποθετήθηκε σύμφωνα με τις επιθυμίες του πελάτη: σε συνέχεια της βεράντας της κατοικίας. Σχεδιάστηκε ως ορθογώνια επιφάνεια με τρεις πλευρές σε πρόβολο, οι οποίες αποκρύπτουν το βάθος της και αφήνουν ορατή μια αιωρούμενη ανακλαστική επιφάνεια, τόσο από το εξωτερικό της κατοικίας όσο και από το εσωτερικό της. Από την άκρη της βεράντας, ο υδάτινος καθρέφτης αντανακλά ένα ζωντανό πορτρέτο του ουρανού.

Οι αρχιτέκτονες κατόρθωσαν, μέσα σε έναν συμπαγή όγκο με απέριττο περίβλημα, να συνθέσουν διαφορετικά ύψη, εντυπώσεις του φυσικού φωτός και δωμάτια με ποικίλες χωρικές ποιότητες. Σκοπός ήταν να σχεδιαστεί μία φιλόξενη κατοικία μέσα από απλές γραμμές και ανεπιτήδευτους χώρους, οι οποίοι θα βρίσκονται σε διαρκή συνομιλία με το φυσικό τους περιβάλλον.

Αρχιτεκτονική:
Ομάδα μελέτης:
Ekaterina Künzel, Josefina Perez Silva, Christian Studer, Andrés Conde Blanco
Φωτογραφία:

Read Also...

Submit a Project

  •  
     
     
    Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUBMIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.