Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Βασικοί στόχοι της πρότασης είναι η δημιουργία ενός πρότυπου γραφειακού περιβάλλοντος και η ταυτόχρονη δημιουργία ενός τοπόσημου, που θα δώσει χαρακτήρα σε μια αναπτυσσόμενη περιοχή της πόλης. Η έλλειψη ισχυρών εξωτερικών αναφορών της περιοχής υπαγορεύει ένα περισσότερο εσωστρεφές κτίριο. Τέσσερις αυλές με ζωηρή βλάστηση διασπούν τον κλειστό προαστιακό όγκο, δίνοντάς του εσωτερική ζωή. Περιμετρικά, μια συνεχής και διαπερατή επιδερμίδα περικλείει τόσο τους ανοικτούς όσο και τους κλειστούς χώρους, δημιουργώντας ένα πορώδες ισόγειο, που προσκαλεί τους εργαζόμενους και επισκέπτες στο εσωτερικό. Στην κορυφή μία ημιδιαφανής πλατφόρμα, που στεγάζει το News Room, λειτουργεί ως φάρος -τοπόσημο μέσα στην οριζοντιότητα της περιοχής, εκπέμποντας φως. Οι δύο αυτές ποιότητες του κτιρίου – διαπερατότητα και φωτεινότητα – συνοψίζουν συμβολικά και τη λειτουργία του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, ως ενός κόμβου εισροής και εκπομπής πληροφορίας. Το νέο ΚΥΠΕ οργανώνεται σε τρία επίπεδα και ένα υπόγειο. Το ισόγειο, περιλαμβάνει τους κύριους δημόσιους χώρους, όπως αίθουσα εκδηλώσεων, κυλικείο και κεντρική είσοδο. Οι χώροι αυτοί οργανώνονται γύρω από τις τέσσερις αυλές, η κάθε μία από τις οποίες έχει διαφορετικό ρόλο. Η είσοδος για τους επισκέπτες γίνεται από την κεντρική αυλή της πρόσοψης στη μεριά του δρόμου. Στη βόρεια πλευρά η αυλή του κυλικείου αποτελεί χώρο συνεύρεσης των εργαζομένων και των επισκεπτών, ενώ μία ακόμα αυλή στην ανατολική πλευρά δίνεται στους γραφειακούς χώρους του ισογείου. Στον πρώτο όροφο οργανώνονται οι διοικητικές λειτουργίες και τα εργαστήρια των γραφιστών και φωτογράφων. Όλα τα γραφεία στρέφονται κυρίως στις προστατευμένες αυλές, με εκτεταμένα υαλοστάσια και ανοιγόμενα παράθυρα και λιγότερο στο εξωτερικό του κτιρίου με μικρότερα ανοίγματα. Γύρω από τις αυλές και τους εσωτερικούς χώρους, ξετυλίγεται μια διαπερατή επιδερμίδα από κεραμικά πανέλα, σε γήινες αποχρώσεις που “δένουν” τη φωτεινή πλατφόρμα στην κορυφή με το φυσικό έδαφος των αυλών. Ο χώρος του News Room έχει τοποθετηθεί στον τελευταίο όροφο του κτιρίου, με τη μορφή υπερυψωμένης πλατφόρμας. Εδώ οι γραφειακοί χώροι οργανώνονται ελεύθερα γύρω από τέσσερα αίθρια, που ενώνουν το επίπεδο αυτό με τους κοινόχρηστους χώρους – αυλές, φέρνουν τη βλάστηση του ισογείου στο εσωτερικό και δημιουργούν οπτικές φυγές προς τον ουρανό. Περιμετρικά, το News Room τυλίγεται από ένα αδιαφώτιστο γυάλινο πέτασμα, με εσωτερική μόνωση που τη μέρα προστατεύει από τον ήλιο, αφήνοντας το διάχυτο φως να περάσει στο εσωτερικό, ενώ το βράδυ εκπέμπει το εσωτερικό φως προς τα έξω. Τέλος, στο υπόγειο χωροθετούνται ο χώρος στάθμευσης, το Κέντρο Επιχειρήσεων και οι αποθηκευτικοί και ηλεκτρομηχανολογικοί χώροι.

Αρχιτέκτονες:

AREA Architecture Research Athens, Στυλιανή Δαούτη, Γιώργος Μητρούλιας, Μιχάλης Ραυτόπουλος

Posted in Projects and tagged .

Tags

Read Also...

Submit a Project

  • Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Well.. fill in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUMBIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.