Όπερα στο Kristiansund

Όπερα στο Kristiansund

Το Kristiansund, μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις της Νορβηγίας, με πληθυσμό 23.240 κατοίκων, είναι γνωστό για την ήδη υπάρχουσα όπερά του, η οποία είναι και η παλαιότερη της χώρας. Το αρχιτεκτονικό γραφείο Brisac Gonzalez σε συνεργασία με το Νορβηγικό γραφείο Space Group κέρδισαν τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τη σχεδίαση της νέας όπερας της πόλης (ένα project 1500 m2 με κεντρικό auditorium 600 θέσεων). Στην α’ φάση του διαγωνισμού επιλέγησαν 5 προτάσεις, από 37 που υποβλήθηκαν, στις οποίες συμπεριελήφθησαν και οι προτάσεις των Snöhetta και Gert Wingardh.­ Η νέα όπερα του Kristiansund συνδυάζει μια κεντρική αίθουσα όπερας, μια βιβλιοθήκη, ένα σχολείο – παιδικό σταθμό και ένα πνευματικό κέντρο.

Δύο σημαντικά κτίρια περιβάλλουν το οικόπεδο, στο οποίο θα ανεγερθεί το καινούργιο κτίριο: ένα σχολείο του 19ου αιώνα και ένα δημόσιο κτίριο του 20ου (Folkets Hus). Η νέα όπερα τοποθετείται μεταξύ αυτών των δύο υπαρχόντων κτιρίων και τα εντάσσει σε ένα καινούργιο εννοιολογικό σύνολο. Το σχολείο και το Folkets Hus θα ανακαινιστούν πλήρως και θα λειτουργήσουν με νέες δραστηριότητες. Μια γυάλινη γέφυρα θα ενώσει το νέο κτίριο με το Folkets Hus, στο οποίο θα τοποθετηθεί η νέα βιβλιοθήκη και ένα υπόγειο τούνελ θα ενώσει το φουαγιέ της όπερας με το σχολείο, το οποίο θα επαναλειτουργήσει ανανεωμένο.

Το κόκκινο χαλί Στο εσωτερικό του κτιρίου ένας κεντρικός χώρος “περιπάτου” ξεναγεί τον επισκέπτη στους διάφορους χώρους της νέας όπερας και επισημοποιεί το χαρακτήρα του ως “κεντρικής οδού”, καθώς είναι στρωμένος με κόκκινο χαλί. Το κόκκινο χαλί ελίσσεται από την είσοδο έως το εστιατόριο του τελευταίου ορόφου και ακολουθεί το δαιδαλώδες εσωτερικό του κτιρίου έως την κορυφή του, όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει μια πανοραμική θέα της πόλης του Kristiansund.

Η αίθουσα Ο σχεδιαστικός στόχος της νέας αίθουσας είναι απλός και ξεκάθαρος: ο αριθμός των θεατών να είναι ο μέγιστος δυνατός, αναλογικά με το μέγεθός της και οι θεατές να τοποθετηθούν όσο το δυνατό πιο κοντά στη σκηνή. Με αυτό τον τρόπο, οι ερμηνευτές αντικρίζουν από τη σκηνή το κοινό να εκτείνεται απο τοίχο σε τοίχο και να πλημμυρίζει την αίθουσα, δημιουργώντας μια πρωτοφανή ασφυκτική ατμόσφαιρα.

Δωμάτιο με θέα Στον τελευταίο όροφο του κτιρίου, το εστιατόριο, η καντίνα και η αίθουσα πρόβας της ορχήστρας μοιράζονται τον ίδιο χώρο. Ο όροφος αυτός είναι σχεδιασμένος ώστε, από όλες τις οπτικές φυγές του ο επισκέπτης να μπορεί να ατενίζει την πόλη του Kristiansund. Σαν συνέχεια του χώρου, μια μεγάλη ταράτσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διαφορετικούς τρόπους. Βασικό χαρακτηριστικό του είναι η έμφαση στη δημόσιά του διάσταση και ο ανεπίσημος χαρακτήρας του, στοιχεία τα οποία σηματοδοτούνται από την ελεύθερη σχεδίασή του.

Το κέλυφος Το κέλυφος του κτιρίου παίρνει τη μορφή κουρτίνας, η οποία επιλεκτικά καλύπτει ή φανερώνει συγκεκριμένους χώρους. Εξωτερικά, αυτό το κέλυφος μοιάζει με ανάλαφρο φόρεμα διακοσμημένο με κύκλους, των οποίων το μέγεθος συνεχώς μεταβάλλεται. Εσωτερικά, το φως που διαπερνά το κέλυφος μεταβάλλεται ανάλογα με το μέγεθος και την πυκνότητα των κύκλων που το διακοσμούν. Με αυτόν τον τρόπο η φωτεινότητα του κτιρίου ρυθμίζεται ­ φυσικά, απο την ίδια την κουρτίνα που το τυλίγει.

Αρχιτεκτονική Μελέτη:

Brisac Gonzalez: Edgar Gonzalez, João Baptista, Eleftherios Ambatzis, Miguel Gon alves, Husain Jaorawala, Gordon Swapp
Space Group: Gary Bates, Gro Bonesmo, Adam Kurdahl, Wenche Andreassen, Gesine Gummi
Posted in Projects and tagged .

Tags

Read Also...

Submit a Project

  • Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Well.. fill in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUMBIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.