La Victoria

Το έργο ανταποκρίνεται στην ανάγκη δημιουργίας μίας προέκτασης δίπλα στην κατοικία σαββατοκύριακού για μια μεγάλη οικογένεια, στα περίχωρα του Κίτο, στο Εκουαδόρ. Με την ιδέα του σχεδιασμού χώρων αναψυχής και οικογενειακών συγκεντρώσεων, η νέα επέκταση περιλαμβάνει δύο ευρύχωρα μέρη συνδεδεμένα μεταξύ τους – ένα το οποίο λειτουργεί ως οικογενειακό δωμάτιο παιχνιδιού και ένα ως καθιστικό και τραπεζαρία με ενσωματωμένη κουζίνα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης βοηθητικούς χώρους, όπως WC και αποθήκη, γύρω από μία μεγάλη πράσινη αυλή που λειτουργεί ως κήπος για την κύρια κατοικία.

Το έργο μιμείται το φυσικό τοπίο της περιοχής προσαρμόζοντας τους όγκους στο ανάγλυφο του εδάφους. Από την πίσω μεριά του το κτίριο είναι σχεδόν αόρατο και δεν αποκαλύπτει το μέγεθός του, ούτε εμποδίζει τη θέα από το οικόπεδο προς τις γειτονικές κοιλάδες και τα βουνά. Η οπτική εντύπωση υπήρξε καθοριστικός παράγοντας στην τοποθέτηση του κτίσματος. Οι όγκοι προσανατολίζονται προς τη θέα κατά τον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Επίσης, ο προσανατολισμός ανταποκρίνεται στον άξονα ανατολής-δύσης για τη μεγιστοποίηση του φυσικού φωτισμού.

Αν και από κάποια σημεία στον περιβάλλοντα χώρο το κτίριο σχεδόν εξαφανίζεται, ο όγκος έχει ύψος 4m και οι χώροι έχουν πλάτος 8m και ύψος 20m. Για τον λόγο αυτόν, η κατασκευαστική στρατηγική ήταν να αποφευχθούν τελείως τα υποστηλώματα στο εσωτερικό, ώστε οι ανοιχτοί χώροι να μην διακόπτονται και να μην παρεμβάλλονται δομικά στοιχεία στη θέα. Το ύψος των χώρων προκύπτει από τις ανάγκες διαχείρισης του συγκεκριμένου μικροκλίματος της περιοχής, που είναι αρκετά θερμότερο σε σχέση με την πόλη του Κίτο. Η τοποθέτηση των ανοιγμάτων στους όγκους έχει γίνει ώστε να δημιουργεί διαμπερή αερισμό, ειδικά στον χώρο του καθιστικού – τραπεζαρίας.

Εκτός από τις υπόλοιπες κατασκευαστικές δυσκολίες, το έργο προτείνει κεκλιμένους τοίχους πλήρωσης, οι οποίοι είναι σημαντικό αισθητικό στοιχείο και ανταποκρίνεται στη μεταφορά της μορφής των γειτονικών οροσειρών μέσα στην τοποθεσία. Μια και το κτίριο δεν πρέπει να παρεμβάλλεται στη θέα από την περιοχή, οι όγκοι είναι λευκοί με έντονες γωνίες και κάποιοι τοίχοι είναι από αδρό ανεπίχριστο μπετόν ως αντίθεση. Ο σχεδιασμός του εσωτερικού ακολουθεί την ίδια λογική, με λευκούς τοίχους και οροφές που έρχονται σε αντίθεση με το γκρίζο δάπεδο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι χώροι μπορούν να φιλοξενήσουν επίσης πολύ μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών, καθώς το κτίριο διαθέτει ανοιχτούς χώρους και χώρους υποστήριξης για μια τέτοια συμπληρωματική χρήση.

Αρχιτεκτονική:

Read Also...

Submit a Project

  •  
     
     
    Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUBMIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.