Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων Κρήτης

Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων είναι ένας χώρος έκθεσης ευρημάτων του παρελθόντος, αλλά και ένας πόλος παραγωγής και εξέλιξης πολιτισμού. Εννοιολογικοί παράμετροι, στοιχεία του οικοπέδου, καθώς και το πρόγραμμα λειτουργίας, οι τεχνολογίες και τα υλικά διαμόρφωσαν το τελικό αποτέλεσμα.

Το κτίριο βρίσκεται στην ιστορική περιοχή Χαλέπα, σε οικόπεδο με θέα τη θάλασσα και σε σχετικά μικρή απόσταση από το παλιό λιμάνι των Χανίων. Η βασική ιδέα ήταν η δημιουργία ενός κτιριακού κελύφους με εσωτερικό αίθριο. Η προσαρμογή του στο ανάγλυφο και στο σχήμα του οικοπέδου, αποτέλεσε μία από τις βασικές παραμέτρους σχεδιασμού.

Το περιορισμένο οπτικό πεδίο από την είσοδο του οικοπέδου οδήγησε στη μείωση του ύψους του κτιριακού όγκου που βρίσκεται εκτός του εδάφους ώστε να εξασφαλιστεί ο ορίζοντας πέρα απ’ αυτό. Από το χώρο εισόδου γίνεται άμεσα αντιληπτό το σύνολο του συστήματος κυκλοφορίας και διαδρομών προς τις αίθουσες, το πωλητήριο, το αμφιθέατρο, το αναψυκτήριο, κλπ. Οι χώροι και ιδιαίτερα οι αίθουσες εκθέσεων οριοθετούνται από καθαρές επιφάνειες, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες έκθεσης και προβολής των ευρημάτων.

Η ανάγκη αναγνωρισιμότητας του Μουσείου, όντας δημόσιο κτίριο και μάλιστα πολιτιστικό, ήταν επίσης μία από τις βασικές παραμέτρους σχεδιασμού. Μέσα από τη σύνθεση και τη μορφή των όγκων καθώς και την υφή και χρώμα των υλικών επικάλυψης δημιουργήθηκε ένα κέλυφος διακριτικό με συγκεκριμένη ταυτότητα, ένα σύγχρονο κτίριο που εκφράζει την εποχή που σχεδιάστηκε για να φιλοξενήσει προηγούμενους πολιτισμούς.

Το κέλυφος με τους γραμμικούς γεωμετρικούς όγκους στοχεύει στη διαχρονική αισθητική μέσα από την λιτότητα. Μία αισθητική που καταγράφεται στους όγκους, στις επιφάνειες, στα υλικά καθώς και στην κύρια όψη, μία όψη επίπεδη, που ορίζεται από ένα τραπεζοειδές σχήμα στο οποίο κυρίαρχο στοιχείο είναι η κεντρική είσοδος.

Ο φυσικός φωτισμός εισέρχεται περιμετρικά των αιθουσών με ελεγχόμενο σύστημα, ώστε να μην δημιουργεί θαμπώσεις. Τα ανοίγματα δεν είναι άμεσα ορατά από τον επισκέπτη και ο ρόλος τους περιορίζεται στην δημιουργία της απαραίτητης εκθεσιακής ατμόσφαιρας στις αίθουσες. Τα εκτιθέμενα ευρήματα φωτίζονται με τεχνικό φωτισμό για την καλύτερη ανάδειξή τους.

Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός εξασφάλισε τις συνθήκες εκείνες που επιτρέπουν τη δημιουργία εναλλακτικών δραστηριοτήτων και εκθέσεων στο νέο μουσείο, αλλά και εκείνες που του εξασφαλίζουν το διαδραστικό χαρακτήρα του. Το αποτέλεσμα είναι ένα απόλυτα διαχρονικό κτίριο.

Αρχιτεκτονική:
Xenia
ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ

Read Also...

Submit a Project

  •  
     
     
    Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUBMIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.