Κατοικία N-DP

Η κατοικία, δίπλα στο κανάλι Leuvense Vaart στην τοποθεσία Mechelen του Βελγίου, είναι μια φαινομενικά τυχαία σύνθεση από ασύμμετρους μπετονένιους προβόλους που ανοίγουν και κλείνουν την όψη, δημιουργώντας μια ευχάριστη εντύπωση ανοιχτής εσωστρέφειας.

Η δυναμική που δημιουργείται από τους γωνιώδεις προβόλους και η εξεζητημένη τοποθέτηση των τριγωνικών ορόφων ήταν αισθητική επιταγή, που σχεδιάστηκε σε σχέση με το περιβάλλον της κατοικίας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ένα στενό και βαθύ οικόπεδο πολύ κοντά στις γειτονικές ιδιοκτησίες, από όπου όμως ανοίγονται εκτεταμένες θέες προς το κανάλι και τα χωράφια πίσω του. Η ιδέα της κατοικίας είναι αποτέλεσμα όλων αυτών των παραμέτρων που συντίθενται σε μία ενιαία έκφραση.

Κάθε όροφος βρίσκεται σε υποχώρηση σε σχέση με τον προηγούμενο και βρίσκεται σε ελαφρά στροφή, με σκοπό την ιδιωτικότητα και το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων. Αυτή η κίνηση που μοιάζει με βεντάλια δημιουργεί επίσης ένα παιχνίδι που σπάει τη μονολιθικότητα του κτιρίου, ύψους 9m. Ταυτόχρονα, το σχήμα της βεντάλιας ρίχνει τη μικρότερη δυνατή σκιά στις γειτονικές ιδιοκτησίες. Τα σπασίματα στους μπετονένιους τοίχους με τη σειρά τους δημιουργούν ενδιαφέροντα ανοίγματα προς τον κήπο και το νερό. Ενώ η μπετονένια κατασκευή είναι το ίδιο επιβλητική με τα ποταμόπλοια που περνούν σε κοντινή απόσταση, τα ανοίγματα προσδίδουν στο σύνολο ανθρώπινη κλίμακα.

Το μπετόν είναι ταυτοχρόνως όψη και φέρων οργανισμός. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα η κίνηση των ανοιγμάτων να επεκτείνεται και στο εσωτερικό. Η χαμηλότερη μπετονένια φέτα στεγάζει το πάρκινγκ και κρύβει την είσοδο της κατοικίας από το βλέμμα των περαστικών, όμως οποιοσδήποτε χτυπήσει το κουδούνι αισθάνεται ευπρόσδεκτος, χάρη στη μεγάλη περιστρεφόμενη πόρτα και το τσιμεντένιο κατώφλι. Το κλιμακοστάσιο, μαζί με την ιματιοθήκη και το laundry, βρίσκεται στον μπετονένιο πυρήνα της κατοικίας και οδηγεί προς τους χώρους καθιστικού, που συγκεντρώνονται στο κεντρικό τμήμα του πρώτου ορόφου σε ελεύθερη διάταξη. Η κουζίνα λούζεται από τον πρωινό ήλιο, ενώ το καθιστικό και η βεράντα που βρίσκεται στη συνέχειά του απολαμβάνουν τις τελευταίες αχτίδες της ημέρας. Τα υπνοδωμάτια στον τελευταίο όροφο είναι κατά κύριο λόγο λειτουργικά και όλα ανοίγονται προς μία όμορφη ταράτσα.

Η επίπλωση της κατοικίας σχεδιάστηκε ειδικά για το έργο, περιλαμβάνοντας τα αποθηκευτικά σύνθετα και τον τοίχο του τζακιού. Η ασφαλής συνύπαρξη ανάμεσα στο κλειστό και το ανοιχτό αντανακλάται και στην εσωτερική διαμόρφωση. Αυτή η αίσθηση ενισχύεται με τη χρήση απλών υλικών, από τη θερμή υφή του χρωμοσοβά στους τοίχους και τις οροφές μέχρι το γυμνό μπετόν και τις ξύλινες επενδύσεις, που χρησιμοποιούνται επίσης στις εξωτερικές όψεις.

Η ήσυχη παλέτα υλικών της κατοικίας καλύπτει μέχρι τις ελάχιστες λεπτομέρειες. Για τα στηθαία δεν χρησιμοποιήθηκε μοντέρνο γυαλί αλλά γαλβανισμένος χάλυβας. Αυτό ευθυγραμμίζει το περίβλημα και τα σπασίματα της όψης με την ανθρώπινη κλίμακα, σε ένα κατά τα άλλα επιβλητικό κτίριο. Ο χάλυβας των στηθαίων επαναλαμβάνεται στο εξωτερικό κλιμακοστάσιο και την πύλη εισόδου, που σχεδιάστηκε ειδικά για το έργο. Μία ευχάριστη λεπτομέρεια στην πύλη, όπως και στην όψη της κατοικίας, είναι οι υποχωρήσεις που αφήνουν ορατές τις ρόδες και δημιουργούν το στοιχείο της έκπληξης.

Αρχιτεκτονική:
Φωτογράφηση:

Read Also...

Submit a Project

  •  
     
     
    Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUBMIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.