Κτίριο γραφείων στη Lille

Πολεοδομική ένταξη και αστικό περιβάλλον

Το έργο βρίσκεται στη Lille, στη βόρεια Γαλλία, στην νέα περιοχή που αναπτύσσεται πάνω στις όχθες του ποταμού Deûle στα πλαίσια των EuraTechnologies – του νέου οικονομικού κόμβου που είναι αφιερωμένος στις τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας, προσελκύοντας πλήθος τοπικών και διεθνών start-up εταιριών. Το οικόπεδο είναι ανοιχτό και σύνθετο, ενταγμένο σε έναν πολυεπίπεδο δημόσιο χώρο, σε πολλαπλές κλίμακες. Ανοίγεται προς την «Cour de Bretagne», την μεγάλη πλατεία εισόδου στην EuraTechnologies, ενώ βρίσκεται μπροστά στο κτίριο «Le Blan-Lafont», το κεντρικό τοπόσημο της νέας συνοικίας, όπου κυριαρχεί το καμπαναριό. Το κτίριο Blan-Lefont μαρτυρά την ιστορία της κλωστοϋφαντουργίας της Lille και γίνεται σύμβολο του οικονομικού μετασχηματισμού της πόλης. Στον πυρήνα της, η νέα συνοικία αποκτά μικρότερη κλίμακα και περιλαμβάνει μία πλατεία μπροστά στο υπάρχον τούβλινο κτίριο. Το έργο περιλαμβάνει γραφειακούς χώρους επιφάνειας 1465m² μέσα σε έναν διάφανο όγκο που αποκαλύπτει το βάθος του οικοδομικού τετραγώνου. Δημιουργήθηκαν ευέλικτα γραφεία σε ένα κτίριο χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.

Σχεδιασμός όψης

Οι τέσσερις όψεις είναι εκτεθειμένες στον ήλιο κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας, χωρίς γειτονικά κτίρια στον άμεσο περίγυρο. Αυτή η συνθήκη προσφέρει εξαιρετική θέα στο τοπίο και τους δημόσιους χώρους της περιοχής, καθώς και άφθονο φυσικό φως στα εσωτερικά. Με δεδομένες όμως τις σύγχρονες ενεργειακές προδιαγραφές, ο έντονος ηλιασμός έπρεπε να μετριαστεί.

Διαφανείς περσίδες σκίασης

Με αυτά τα δεδομένα, οι αρχιτέκτονες Barbarito Bancel δημιούργησαν μία πρωτότυπη σύνθεση στις όψεις, με κατακόρυφες γυάλινες περσίδες σκίασης πάνω σε μία βάση από μπετόν. Αυτή η φευγαλέα όψη παίζει με τις κατακερματισμένες αντανακλάσεις του περίγυρου, που κυριαρχείται από τούβλα, μπετόν και δέντρα σημύδας, δημιουργώντας προοπτικό βάθος στη διαπερατή καρδιά της τοποθεσίας του έργου. Ο κατακόρυφος προσανατολισμός των γυάλινων περσίδων προστατεύει από τον νότιο ήλιο και ανοίγει τις θέες από το εσωτερικό. Για τις κύριες όψεις -νοτιοδυτική και βορειοδυτική- εφαρμόζεται διπλή επιδερμίδα (double skin), δημιουργώντας ένα φυσικά διάφανο, φωτεινό τοιχοπέτασμα  το οποίο ταυτόχρονα προστατεύει από τον ήλιο. Οι δευτερεύουσες όψεις, νοτιοανατολική και βορειοανατολική, αποτελούνται από ενότητες τοίχου και εναλλασσόμενες επιφάνειες από αδιαφανές γυαλισμένο αλουμίνιο και γυαλί που ακολουθούν την κυρίαρχη γεωμετρία των διαγώνιων γυάλινων σκιάστρων, επεκτείνοντας και προοδευτικά αλλάζοντας τον ρυθμό τους. Στο τελείωμά του, ο όγκος συμπληρώνεται με έναν πιο λεπτό όροφο, που δίνει την κορυφογραμμή. 

Σχεδιασμός κάτοψης και κατασκευαστικό σύστημα

Η κύρια είσοδος του κτιρίου βρίσκεται πάνω στην πλατεία «Cour de Bretagne», τον βασικό δημόσιο χώρο της περιοχής. Τοποθετείται σε εσοχή στη μπετονένια βάση και οδηγεί σε ένα τακτικό, σύγχρονο lobby, με τη χρήση κομψών υλικών: μπετόν και ξύλο. Ο πυρήνας του κτιρίου, που συγκεντρώνει τους βοηθητικούς χώρους και κατανέμει την κυκλοφορία στους ορόφους, τοποθετείται στη νότια πλευρά για να προστατεύει τους χώρους εργασίας από τον ήλιο. Η κατασκευή στηρίζεται σε προεντεταμένες πλάκες σκυροδέματος σε συνδυασμό με ένα ευρηματικό σύστημα εξαερισμού και ψύξης που εντάσσεται σε κάθε πλάκα, επιτρέποντας απόλυτη ευελιξία σε κάθε όροφο, που παραμένει ελεύθερος από υποστυλώματα και καλώδια. Η οπτική άνεση και η φωτεινότητα τονίζονται με την ανοιχτή θέα, τους άνετους χώρους και τις γκρίζες μπετονένιες οροφές. Το αποτέλεσμα είναι ένα μικρό, πολύτιμο αντικείμενο που θυμίζει γυάλινα λέπια, με κομψές αναλογίες και σχήματα. Δημιουργεί ένα διακριτικό παιχνίδι διαφάνειας και αντανακλάσεων που κατακερματίζεται μαζί με το περιβάλλον του. Στόχος είναι επίσης να δώσει νέα ώθηση στη συνοικία, συμβαδίζοντας με τον μετασχηματισμό της.

Αρχιτεκτονική:

Φωτογράφηση:

Read Also...

Submit a Project

  •  
     
     
    Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUBMIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.