Ανακαίνιση διαμερίσματος στο Κολωνάκι

Το διαμέρισμα της δεκαετίας του ’50 βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, λίγα μέτρα από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Η αρχιτεκτονική γλώσσα και κυρίως η art deco αισθητική του κτιρίου αποτέλεσαν την έμπνευση της σχεδιαστικής ομάδας, η οποία κλήθηκε να συνδυάσει την κτιριακή εικόνα με την αγάπη των ιδιοκτητών για το midcentury design. 

Ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία του ήδη υπάρχοντος χώρου όπως τα δρύινα πατώματα με την τεχνική του ψαροκόκαλου και τις προσεγμένες μπορντούρες, διατηρήθηκαν κατά την ανακαίνιση. Με τον ίδιο τρόπο ενσωματώθηκαν στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και οι εντυπωσιακές πόρτες με καΐτια που χώριζαν το χολ της εισόδου από το σαλόνι και τον παλιό χώρο του γραφείου. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν επιλεγμένα υλικά όπως το φυσικό κουρασάνι στους τοίχους, στοιχείο που δίνει ιδιαίτερο βάθος στις ανοιχτόχρωμες επιφάνειες. 

Κεντρικό ρόλο έχει διαδραματίσει η λειτουργική χρήση του χώρου καθώς το φυσικό φως ήταν περιορισμένο για τα περισσότερα δωμάτια. Για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες μίας πολυμελούς οικογένειας αλλά και για να αναδειχθεί η δυνατότητα λειτουργίας του διαμερίσματος και σαν prime Airbnb, προέκυψε η ανάγκη εκμετάλλευσης του φυσικού φωτός στο έπακρο και ειδικά στους κοινόχρηστους χώρους. Έτσι τα υπνοδωμάτια και τα λουτρά τοποθετήθηκαν στα πιο σκοτεινά σημεία ενώ εσωτερικοί φεγγίτες αξιοποιήθηκαν ώστε να διοχετεύεται το φυσικό φως σε ολόκληρο το διαμέρισμα. Τέλος, κρυμμένοι αποθηκευτικοί χώροι και κρυφά περάσματα όπως walk through ντουλάπες με ψάθα που οδηγούν σε ένα «μυστικό» μπάνιο συνθέτουν σε συνδυασμό με τον αρχιτεκτονικό φωτισμό μια μυστηριακή, θεατρική ατμόσφαιρα. 

Στην επιλογή των επίπλων και των σχεδιαστικών αντικειμένων, κεντρική πυξίδα αποτέλεσε η λατρεία των ιδιοκτητών για τα κλασικά 50ies κομμάτια. Στο τελικό αποτέλεσμα συναντά κανείς το κλασικό τραπέζι του Eero Saarinen από μάρμαρο Arabesquato που συνδυάστηκε με αυθεντικές καρέκλες Henry W. Klein από παλαιοπωλείο της Ολλανδίας. Το έπιπλο της τηλεόρασης είναι κατασκευασμένο από Πορτογάλο τεχνίτη και πρόκειται για πιστή αναπαραγωγή από 60ies design. Τέλος, η  κουζίνα σχεδιάστηκε σε κονστρουβιστική αισθητική γραμμή ώστε να ταιριάζει με τον ενιαίο χώρο σαλονιού – τραπεζαρίας. Υλικά όπως το ηφαιστειακό μάρμαρο, το ξύλο δρυός, οι μαύρες λαμαρίνες, οι βιεννέζικες ψάθες και τα τσαλακωμένα λινά Yutes σε συνδυασμό με επιλεγμένα έργα τέχνης και κεραμικά γλυπτά ολοκληρώνουν το άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα.

Σχεδιασμός:

Φωτογράφηση:

Read Also...

Submit a Project

  •  
     
     
    Click Here
    Would you like to have your project published on ek-mag? Let us know about it in the form below!
  • Please upload a .pdf or .doc file with a brief description of your project as well as some photos of your project to a third party file sharing service such as Dropbox or Wetransfer and provide us the link
  • SUBMIT
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.